Algemeen

Zakelijke Energie: Vast of Variabel?4 min lezen

By 6 februari 2020 juni 17th, 2020 No Comments

Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen tussen vaste en variabele tarieven. Daarnaast kun je ook kiezen tussen een bepaalde en onbepaalde looptijd van het contract. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen. Nu zijn deze in 2020 bij de drie grote energieleveranciers (Essent, Eneco en Vattenfall) gelijk gebleven. Bij andere maatschappijen zijn ze wel wat gestegen of gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven is meestal gunstiger. Wij leggen je hier uit waarom. Daarom staan we eerst stil bij hoe de energierekening is opgebouwd, vervolgens bij het verschil tussen vast en variabel tarief en concluderen we daarna dat vergelijken loont. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Bekijk onze energiepagina >>

 

Energierekening 2020

De energierekening is opgebouwd uit verschillende componenten:

 1. Leveringskosten, deze bestaan uit:
 • Geleverde producten:
  Dit is je verbruik van gas en elektriciteit het afgelopen jaar. Heb je een dubbele meter? Dan zie je twee keer het verbruik voor elektriciteit (laag en hoog tarief). Je verbruik wordt vermenigvuldigd met het tarief per kWh elektriciteit en m3 Je betaalt een vast of variabel tarief. Onderdeel van het tarief voor gas is de zogenaamde regiotoeslag.
 • Vaste leveringskosten (voorheen vastrecht):
  Dit is een vast tarief dat de energieleverancier bepaalt. Het is een vast bedrag, ongeacht je verbruik.
 1. Belastingen:
  Een groot gedeelte van je energierekening bestaat uit belastingen.
 • Energiebelasting
  Je betaalt energiebelasting over iedere kWh aan elektriciteit en m3 gas die je verbruikt. Deze kosten worden door de energieleverancier afgedragen aan de overheid. Omdat energie een basisbehoefte is, vind je op je jaarafrekening vermindering energiebelasting. Deze geldt per elektriciteitsaansluiting en is € 435,68 (exclusief btw) in 2020.
 • Opslag Duurzame Energie
  De Opslag Duurzame Energie (ODE) is afhankelijk van je verbruik. Het doel van deze opslag is het stimuleren van investeringen in duurzame energie.
 • BTW
  Over alle kosten voor de levering, transport, netwerk, meterhuur en belastingen betaal je 21% btw.
 1. Netwerkkosten
  Netwerkkosten zijn regio gebonden en moeten door iedereen worden betaald. De netwerkkosten bestaan uit de kosten voor je aansluiting op het energienetwerk, transport via het netwerk, onderhoud van het netwerk en voor de huur van de energiemeter. Afhankelijk van je gasverbruik betaal je ook een capaciteitsafhankelijk transporttarief. Dit tarief is dus hoger als je meer gas verbruikt. 

De netbeheerkosten stijgen met gemiddeld € 5,- dit jaar.

 

Vast energietarief

Bij een energiecontract met een vast tarief  ligt de prijs voor de levering van gas en stroom gedurende de looptijd van je contract vast. Dit geldt alleen voor de kosten die naar je energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en de vaste leveringskosten.

Variabel energietarief

Er bestaan ook contracten met variabele energietarieven, wat inhoudt dat de energieprijzen tijdens je contract kunnen worden verlaagd of verhoogd. Verschillende factoren hebben invloed op de energieprijs.

Welke kosten zijn vast en welke variabel?

Het verschil tussen vaste en variabele tarieven wordt alleen gemaakt in de leveringskosten van stroom en gas. Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE), BTW en netbeheerkosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele contracten. Deze kosten betaal je wel aan je leverancier, maar gaan uiteindelijk naar de overheid en je netbeheerder.

Hoe vaak kunnen energietarieven veranderen?

Energieleveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar de variabele energietarieven: op 1 januari en 1 juli. De overige energiekosten worden ieder jaar per 1 januari worden gewijzigd.

Looptijd van energiecontract

Een vast energiecontract heeft een bepaalde looptijd, daarom wordt dit ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Wil jij tussentijds van energieleverancier veranderen (overstappen), dan vraagt je leverancier hiervoor doorgaans een opzegvergoeding, omdat je het contract voortijdig beëindigt.

Als je na de looptijd van je contract niet overstapt of verlengt, kom je in een variabel energiecontract van je leverancier terecht. Een variabel contract wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd, omdat er geen einddatum aan je energiecontract zit.

Wat is voordeliger: vast of variabel?

Over het algemeen is het voordeliger om een vast energiecontract te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten een stuk lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten. Daarnaast geeft een vast contract zekerheid, omdat de leveringstarieven voor de looptijd van het contract vaststaan.

Waarom energietarieven blijven vergelijken?

De meeste ondernemers zijn niet echt met energie bezig. Het is een basisbehoefte die het gewoon behoort te doen en zolang dat het geval is, wordt er niet naar omgekeken. Regelmatig worden ze benaderd met een mooi actiecontract met vaste energietarieven en gaan ervan uit dat ze dan goed zitten. Dat klopt ook, maar alleen voor de looptijd van het contract. Als je energiecontract afloopt, gaat je contract over in een variabel contract.  Daarom is het belangrijk om tijdig weer te kijken naar een nieuw energiecontract. In de laatste twee maanden van je contract kun je al kosteloos overstappen. Kijk snel welk energiecontract het best bij je past en bespaar honderden euro’s per jaar >>

Leave a Reply