Algemeen

Zelfstandigen in de bouw werken aanzienlijk langer1 min lezen

By 16 augustus 2018 No Comments

In veel markten is het vandaag de dag gebruikelijk dat zelfstandigen langer werken dan de 40-urige werkweek. Dit heeft onder andere te maken met de hoge eisen, de grote vraag naar zelfstandigen en de krappe arbeidsmarkt.

De 40-urige werkweek is voor veel Nederlanders een normale zaak. Voor zelfstandigen is het vaak nodig om langer te werken, waarbij de bouw op dit moment een flinke stijging ziet in het aantal uren dat zelfstandigen werken.

Gemiddeld werkt 80% van de zelfstandigen in de bouw meer dan 40 uur per week

Uit een nieuw BouwKennis Rapport blijkt dat maar liefst 80% van de zelfstandigen meer dan 40 uur per week werkt. Slechts 20% werkt dus 40 uur of minder per week. Gemiddeld werkt 45% meer dan 50 uur per week.

Maar liefst 9% van de zelfstandigen in de bouw werkt zelfs 70 uur per week. Dit gemiddelde is over het gehele jaar genomen.

Het uurtarief steeg ondertussen ook

Terwijl de werkweken langer werden, is het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen in de bouw ook aanzienlijk gestegen. Enkele jaren geleden kwam het uurtarief van €45 of meer nog weinig voor. Inmiddels rekent gemiddeld 36% van de zelfstandigen in de bouw meer dan €45 per uur voor hun diensten.

De laatste jaren heeft de bouw te maken gehad met een krappe arbeidsmarkt. Consumenten hebben daarnaast meer te besteden. Met de verbeterde economie wordt er meer gebouwd en zijn schilders, installateurs, klusbedrijven en timmerbedrijven steeds belangrijker binnen deze sector. De krappe arbeidsmarkt leidt tot langere werkweken en hogere uurtarieven.

Leave a Reply