Algemeen

Zelfstandigen worden steeds vaker gekozen door opdrachtgevers1 min lezen

By 16 augustus 2018 No Comments

Een onderzoek van Tentoo heeft aangetoond dat opdrachtgevers er steeds vaker voor kiezen om zelfstandigen in te huren. En dat is goed nieuws voor de ZZP’ers in Nederland. Daarbij is ook het gemiddelde uurtarief in diverse sectors gestegen.

Het wordt voor bedrijven steeds gebruikelijker om zelfstandigen in te huren voor projecten die slechts enkele maanden duren of voor part-time banen. Dit biedt een vrijer dienstverband voor beide partijen: de opdrachtgever kan de samenwerking na het project verbreken en de zelfstandige kan op dat moment weer voor een andere opdrachtgever aan de slag.

Zelfstandigen stijgen in populariteit

Vooral de oudere zelfstandigen (vanaf 55 jaar) worden steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers om projecten uit te voeren. In voorgaande jaren waren het vooral jonge zelfstandigen (onder de 25 jaar) die in populariteit zijn gestegen. Een mogelijke verklaring is de verlaging van de drempel om als jong persoon de arbeidsmarkt te betreden.

Daar staat tegenover dat het voor Nederlanders ouder dan 55 jaar vaak lastig is om weer de arbeidsmarkt op te gaan. Ondanks hun uitgebreide ervaring en hoge mate van kennis, speelt de hoge leeftijd een belangrijke rol om niet als medewerker te worden aangenomen. Daarom kiest een deel van de 55-plussers ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit biedt minder zekerheid over hun baan, maar resulteert wel in meer mogelijkheden om aan de slag te gaan.

Leave a Reply