Algemeen

Zesurige werkdag blijkt in sommige branches lastig haalbaar1 min lezen

By 4 januari 2017 No Comments

Het Göteborg-experiment, dat in Zweden als onderdeel van een groter onderzoek twee jaar geleden begon in een bejaardentehuis om te testen of een zesurige werkdag op grote schaal haalbaar zou zijn, is op een teleurstelling uitgelopen. De voorlopige resultaten tonen dat de extra kosten in dit geval simpelweg te hoog zijn.

Het uitgangspunt van dit experiment was dat medewerkers met een zesurige werkdag gezonder en energieker zouden zijn en evenveel, zo niet beter presteren als tijdens een reguliere achturige werkdag.

In het bejaardentehuis moesten echter 17 extra personeelsleden worden aangetrokken om de 68 werkzame personeelsleden van een achturige naar een zesurige werkdag te kunnen laten gaan. Omdat het experiment gebaseerd was op behoud van het volledige salaris, kostte dit het bejaardentehuis omgerekend 1,25 miljoen euro extra.

Medewerkers voelden zich inderdaad gezonder, er was minder ziekteverzuim en de bejaarden werden beter verzorgd.

Naast het Göteborg-experiment doet Zweden nog een aantal andere proeven om de zo geroemde Zweedse verzorgingsstaat nóg beter te maken. Het experiment wordt door de hele wereld met argusogen bekeken, omdat Zweden als een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om arbeidsvoorwaarden.