Algemeen

Zo ga je onder de AVG met personeelsgegevens om1 min lezen

By 1 november 2018 november 6th, 2018 No Comments

Sinds de komst van de AVG is er ontzettend veel veranderd voor ondernemers. Hieronder valt ook het verstrekken van gegevens van het eigen personeel. Deze gegevens mogen niet zomaar aan derde partijen worden toegestuurd zonder toestemming van het personeel zelf.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het delen van gegevens met de Belastingdienst. Waar dit in het verleden wel was toegestaan, moet een werknemer vandaag de dag een overeenkomst ondertekenen dat zij akkoord gaan dat de gegevens worden verstrekt.

Er zijn verschillende elementen veranderd

Sinds de komst van de AVG mogen werkgevers bijvoorbeeld niet zomaar foto’s van het personeel op de website zetten. Dit heeft te maken met de privacy waar werknemers aanspraak op kunnen maken. Zonder toestemming mogen deze foto’s dus niet worden gepubliceerd.

Dit geldt ook voor derde partijen die potentieel reclame willen maken richting het personeel. Denk aan een marketingbureau dat naar het bedrijf belt en graag een brochure wil opsturen. Zij vragen telefonisch om de naam van de marketingmanager. Het bedrijf mag deze informatie niet zomaar verstrekken.

Personeelsdossiers delen met de politie, Belastingdienst of een advocaat mag ook alleen maar indien er nadrukkelijk wettelijke toestemming is gegeven. Denk aan een zaak met betrekking tot ontslag, een diefstal binnen het bedrijf of belastingontwijking. Pas bij instemming van een rechter mogen deze gegevens zonder toestemming worden verstrekt.

Leave a Reply