Algemeen

Zo sluit je 2017 op de beste manier af voor een goede start in 20183 min lezen

By 7 december 2017 No Comments

Nu 2018 steeds dichterbij komt, is het als ondernemer zaak om te kijken wat het nieuwe jaar gaat brengen. Wellicht heb je op dit moment een businessplan voor de komende vijf jaar klaarliggen, of staan de doelen voor 2018 nog niet volledig vast.

Om jou als ondernemer te helpen het jaar op de beste manier af te sluiten, zetten wij op deze pagina een aantal handige tips op een rijtje. Hiermee zorg je voor een fantastisch einde van het jaar en een knallende start in 2018.

 

Stel eerst de grootste prioriteit voor 2018 vast

Welk doel binnen jouw onderneming moet 100% behaald worden in 2018? Of je nu als ZZP’er wilt uitbreiden naar een B.V. of als MKB-ondernemer wilt uitbreiden naar Duitsland, er is altijd een prioriteit binnen de onderneming.

 

Door een enkele prioriteit voor het nieuwe jaar te stellen, wordt het eenvoudiger om de essentiële taken op een rijtje te zetten. Een primair doel biedt nieuwe mogelijkheden om door middel van nieuwe plannen te komen waar jij als ondernemer aan het eind van 2018 wilt zijn. En daar stel je vanzelf alle werkzaamheden op af, zodat je dit primaire doel ook echt bereikt.

 

Plan nu alvast jouw rustmomenten voor 2018 in

Het is als ondernemer belangrijk om regelmatig rust te nemen. Je gaat dan een weekje op vakantie of werkt een week thuis. Deze rustmomenten kun je het beste nu al inplannen. Zo voorkom je dat je te lang achter elkaar blijft doorwerken en neem je altijd voldoende rust om met alle energie aan jouw onderneming te werken.

 

Daarbij helpt het inplannen van rustmomenten om periodes te starten of af te ronden. Als je eens in de drie maanden een week rust neemt, kun je in de 11 weken tot aan het rustmoment alles doen om jouw doel voor dat kwartaal te behalen. Daarna geniet je een week in alle rust van jouw behaalde successen en ga je met maximale motivatie weer aan de slag.

 

Kijk kritisch terug op het afgelopen jaar

Wat had je als ondernemer dit jaar beter kunnen doen? Of juist helemaal niet moeten doen? Door kritisch te kijken naar het afgelopen jaar, leer je meer over jezelf als ondernemer. En dat helpt om jezelf steeds beter te ontwikkelen tot de ondernemer die jij wilt zijn.

 

Kijk ook terug naar de bedrijfsresultaten van 2017. Waar lagen de hoogste opbrengsten, welke producten of diensten werden het vaakst verkocht? En waar kwam de hoogste winst van de onderneming vandaan? Deze essentiële analyses helpen jou om een betere ondernemer te worden, waarbij je tegelijkertijd direct zorgt dat jouw onderneming hier ook beter van wordt.

 

Maar geniet bovenal van de feestdagen

Wanneer het jaar ten einde komt, geniet de gemiddelde ondernemer natuurlijk ook graag van een goed kerstdiner en champagne op oudejaarsavond. Je kunt 2017 natuurlijk het beste afsluiten met familie, vrienden en collega’s om je heen. Gedurende het jaar heb je hard gewerkt om jezelf als ondernemer nog verder te ontwikkelen en jouw onderneming te laten groeien. En dan is een feestelijke omgeving ideaal om tevreden op de voortgang terug te kijken.