Algemeen

Zo zorg je voor optimale productiviteit in 20184 min lezen

By 30 november 2017 No Comments

In 2018 wil je als ondernemer natuurlijk nog harder groeien. 2017 is een financieel gezien voor de meeste ondernemers een zeer succesvol jaar geweest, en in 2018 moet daar flink verder in worden geïnvesteerd.

Iedere ondernemer kent momenten waarin het werk zich maar opstapelt en de ene na de andere taak naar voren komt. Zonde, want dat zorgt er over het algemeen voor dat de productiviteit daalt. En zo zijn er nog tientallen andere redenen die zich dagelijks presenteren en waardoor je het werk niet altijd kunt afronden. Daarom geven wij jou in dit artikel een aantal tips om in 2018 voor optimale productiviteit te zorgen.

 

Begin al voor het ontbijt

Alle activiteiten die je op een dag uitvoert, en alle situaties die zich gedurende de dag voordoen, hebben invloed op de productiviteit. Het is als ondernemer dan ook van groot belang om de dag goed te beginnen. Zo hebben de meeste ondernemers een eigen ochtendritueel, waarin zij bepaalde activiteiten routinematig uitvoeren om de dag optimaal te starten.

Voor sommige ondernemers is dit een stuk hardlopen, voor anderen is het schrijven, en een derde ondernemer kiest er weer voor om in de ochtend te mediteren. Het maakt in principe niet uit wat je in de ochtend doet, als het maar bijdraagt aan een betere fysieke en/of mentale staat. Sporten zorgt voor een gezonder lichaam, terwijl mediteren weer voor rust in het brein zorgt.

Met een eigen ochtendritueel zorg je iedere dag voor de ideale start en kun je op een flinke boost in productiviteit rekenen.

 

Eet gedurende de dag de juiste voeding

Voeding kan voor een ondernemer net zo veel betekenen als voor een Olympisch atleet. Atleten eten om optimaal te presteren, en zo zouden ondernemers ook met voeding om moeten gaan. Heb je vandaag een belangrijke brainstormsessie? Kies dan voor voeding met veel gezonde vetten, zoals Omega-3 en Omega-6. Deze stoffen helpen bij een betere hersenwerking en stimuleren hierdoor de creativiteit.

Heb je de gehele dag salesmeetings? Dan kun je beter voor andere voeding kiezen, voornamelijk voeding waar je energie van krijgt. Fruit, granen en maaltijden met pasta of rijst zijn ideaal als je voor langere tijd productief moet zijn. Vanzelfsprekend helpen de kopjes koffie hier gedurende de dag ook bij.

Bereid iedere dag dan ook goed voor en kijk welke belangrijke taken er die dag op de agenda staan. Pas hier vervolgens de voeding op aan die je gedurende de dag nuttigt. Je zult snel merken dat het een groot verschil maakt bij jouw productiviteit.

 

Werk altijd met een takenlijst en streep taken af

De takenlijst of to do-list, inmiddels is het voor iedere ondernemer een bekend begrip. Wellicht heb je al eerder aan gedacht om de to do-list in te zetten of gebruik je op dit moment al langere tijd to do-lijsten.

Bij to do-lijsten is het primaire doel om alle taken op te schrijven, te prioriteren en vervolgens op basis van de prioriteit af te werken. Dit draagt op meerdere manieren bij aan een betere productiviteit, onder andere door de neurotransmitter dopamine. Dit is de geluksstof die in de hersenen wordt aangemaakt wanneer je een taak van de takenlijst hebt afgerond.

Schrijf daarom altijd de taken van de dag op en vergeet deze niet af te strepen. Het positieve gevoel dat jij ervaart bij het afstrepen van taken zal aanzienlijk bijdragen aan de hoeveelheid taken die jij die dag uitvoert.

 

Begin vandaag al met morgen

Een aanvulling op de takenlijst is de voorbereiding van de volgende dag. Door vandaag al de taken door te nemen die jij morgen moet afronden, bereidt het brein zich voor om dit werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Wanneer je iedere avond alvast de volgende dag voorbereidt, ga je met minder stress aan de slag met de taken die uitgevoerd moeten worden. De voorbereiding in de hersenen zorgt ervoor dat je al ruim vooraf kunt nadenken hoe de taken op de juiste wijze kunnen worden uitgevoerd, zodat dit uiteindelijk resulteert in het sneller afwerken van de belangrijkste taken op de takenlijst.

 

Geniet zo veel mogelijk van het ondernemen

En dan de laatste tip om het komende jaar productiever te worden: geniet van het avontuur dat het ondernemerschap met zich meebrengt. Iedere ondernemer kent eigen highs en lows, en ook dit kan invloed hebben op de productiviteit.

Door elke dag te kijken naar de mooie elementen van het ondernemen, houd je het hoofd vrij van stress en kun je creatief blijven wanneer er obstakels op de weg verschijnen. Vier de successen met collega’s en werknemers, om jezelf verder te motiveren om jouw onderneming in 2018 nog harder te laten groeien!