Algemeen

Zomertijd afschaffen: lucratief idee?2 min lezen

By 29 maart 2017 No Comments

Ieder jaar ontstaat er opnieuw discussie over het nut van de zomer- en wintertijd. Daarom laat de Europese Commissie nu onderzoeken wat de kosten en opbrengsten van de zomertijd zijn. “Het is een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen burgers en bedrijven.”

Dit zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Zij wil de zomertijd afschaffen en daarmee het constant wisselen van de klok.

De reden: het is niet alleen slecht voor het bioritme van mens en dier, maar ook voor het bedrijfsleven dat bij het ingaan van de zomertijd last heeft van vermoeide werknemers, die daardoor ziek worden of ongelukken veroorzaken. Volgens Schreijer-Pierik is tweederde van de Europarlementariërs voor afschaffing.”

Eindelijk onderzoek

Eurocommissaris Violeta Bulc onderzoekt daarom op verzoek van het parlement de werkelijke kosten en opbrengsten van de zomertijd.

De maatschappelijke kosten zijn hoog, volgens Schreijer-Pierik. Het aantal mensen dat zich meldt met hartklachten de dag na het verzetten van de klok neemt in Duitsland bijvoorbeeld met 24 procent toe.

‘Miljarden euro’s kosten per jaar’

De Duitse hoogleraar Till Roenneberg, die al veertig jaar de invloed van de klok op het bioritme van mensen bestudeert schat de maatschappelijke kosten als gevolg van het verzetten de klok, alleen al voor Duitsland op 60 miljard euro per jaar.

Het verzetten van de klok verstoort het bioritme en veroorzaakt daarmee psychische en lichamelijke klachten en ziekten. Ook in Nederland zijn steeds meer mensen met slaapproblemen. Eén op de zes werknemers heeft hier in ernstige mate last van. Chronisch slaaptekort zorgt voor een verhoogd sterfterisico en minder productiviteit op het werk. Gemiddeld komt dat neer op 6 werkdagen verlies per jaar. Dit kost miljarden per jaar.

Waarom zomertijd?

Ongeveer zeventig landen verzetten twee keer per jaar de klok. Duitsland was de eerste. Op die manier werd er tijdens de Eerste Wereldoorlog bespaard op kolen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd afgeschaft omdat het het ritme van de mens zou verstoren. De oliecrisis van 1973 was echter aanleiding om de zomertijd opnieuw in te voeren. Zomertijd zou energie besparen.

Energiebesparing?

Maar zegt Schreijer-Pierik: “Er is geen onderzoek dat energiebesparing aantoont door de Europese Zomertijd-regeling. Het uurtje licht dat je wint in de avond, verlies je in de ochtend: dan doen mensen het licht aan. Sommige onderzoeken tonen zelfs meer energieverbruik, omdat mensen de airco aandoen.”

Er zijn ook landen waar zomertijd niet bestaat zoals Canada en Australië.

<h2<Actiegroep

De actiegroep Stop de Zomertijd haalde in Nederland onlangs duizenden handtekeningen op. Ook zij willen dat het telkens verzetten van de klok stopt. Welke tijd het wordt, maakt niet uit. Beiden hebben voor- en nadelen. Als het langer licht is, blijven mensen volgen Schreijer-Pierik langer buiten en geven meer geld. Maar ’s winters wordt het dan pas om 10 uur licht en dat is lastiger wakker worden.