Algemeen

Zorgpremie 2017 fors hoger dan aangegeven3 min lezen

By 29 september 2016 No Comments

Op Prinsjesdag werd ons nog beloofd dat de zorgpremie dit jaar met slechts 3,50 euro zou stijgen. We gingen er allemaal op vooruit, de koopkracht zou voor iedereen stijgen! Dat u als ondernemer daar uw twijfels bij had, bleek duidelijk uit de resultaten van onze enquête over de Miljoenennota. DSW presenteert deze week de nieuwe zorgpremie voor 2017…

Stijging van 10 procent

De zorgpremie bij zorgverzekeraar DSW, traditioneel de eerste die de nieuwe Zorgpremies bekend maakt en daarmee al vele jaren de toon zet, valt volgend jaar fors hoger uit. In 2017 gaan klanten van de verzekeraar maandelijks namelijk 9,25 euro meer betalen.

In 2017 zijn verzekerden bij DSW 1.296 euro aan zorgpremie kwijt. Dat komt neer op 108 euro per maand. In 2016 ging het nog om een jaarbedrag van 1.185 euro en een maandbedrag van 98,75 euro. De premie stijgt volgend jaar dus met 10 procent.

De stijging valt fors hoger uit dan de door het kabinet voorspelde toename van 3,50 euro op Prinsjesdag. Zorgverzekeraars plaatsten toen al twijfels bij die raming.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil niet reageren op afzonderlijke premie-bekendmakingen van zorgverzekeraars. ‘We wachten het af tot alle premies bekend zijn’, laat de bewindsvrouw dinsdag weten.

Waarom?

De belangrijke redenen voor deze premiestijging zijn een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en de loon- en prijsstijging.

Verder worden de hogere kosten van de wijkverpleging genoemd. Sinds 2015 zit wijkverpleging weer in het basispakket en worden de kosten vergoed door zorgverzekeraars. Voorheen werd deze zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vergoed.

Reserves van DSW

DSW heeft vorig jaar 145 euro op jaarbasis per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Om de reserves op een verantwoord niveau te houden, ziet de verzekeraar geen ruimte de reserves dit jaar nogmaals met hetzelfde bedrag af te bouwen.

DSW zal in 2017 de reserves met een bedrag van 94 euro op jaarbasis per premiebetaler afbouwen. Dit verklaart een stijging van 51 euro op jaarbasis per premiebetaler, ofwel 4,25 euro van de premiestijging per maand.

Patiëntenfederatie Nederland

Belangenorganisatie Patiëntenfederatie Nederland is kwaad en spreekt van een ‘koude douche’.

‘Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard. Ik ben benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen’, zegt directeur Dianda Veldman.

‘Het eigen risico blijft veel te hoog (385 euro) en nu ook nog deze enorme verhoging van de zorgpremie. Van de feestbegroting is voor patiënten en verzekerden, voor iedereen dus, weinig meer over op die manier.’

Koopkrachtstijging teniet gedaan

Een snelle berekening leert dat deze stijging van 111 euro op jaarbasis de gemiddelde beloofde koopkrachtstijging volledig teniet doet.

Pia Dijkstra van D66 vraagt zich af hoe de minister tot haar schatting van €3,50 is gekomen. Volgens SP’er Renske Leijten laat DSW zien dat de raming van het kabinet te rooskleurig was ’zo niet misleidend’, stelt ze in een reactie op Twitter. PVV-Kamerlid Reinette Klever noemt de stijging op hetzelfde medium ‘ongelofelijk. Zij vindt dat de premie omlaag moet.

MKB Belangen

Wij vonden zorgverzekeringen al een onderwerp om mee aan de slag te gaan, maar na dit bericht zetten we er vaart achter. Op heel korte termijn proberen we voor u als ondernemer kortingen te bedingen die gebaseerd zijn op collectiviteit. Neemt u deel aan onze enquête, dan kunnen we in kaart brengen wat u belangrijk vindt aan een zorgverzekering.

link naar enquête