Algemeen

ZZP’er heeft geen geld voor arbeidsongeschiktheidsverzekering2 min lezen

By 11 juli 2017 No Comments

Uit een onderzoek van TNO en CBS is naar voren gekomen dat maar liefst 80% van de Nederlandse ZZP’ers op dit moment niet beschikt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij 70% van de ZZP’ers is dit te wijten aan het feit dat er aangenomen wordt dat de kosten voor deze verzekering extreem hoog liggen. Zo wordt er vaker gekozen om zelf een eigen potje voor noodgevallen op te bouwen in plaats van een verzekering af te sluiten.

Daarnaast kiest een deel van de ZZP’ers ervoor om geen verzekering af te sluiten omdat zij zich voor een broodfonds hebben ingeschreven. Er wordt samen met andere ondernemers een potje samengesteld dat in noodgevallen gebruikt kan worden wanneer een van de ondernemers arbeidsongeschikt wordt verklaard.

 

Een ander deel van de ZZP’ers verwacht dat zij, zodra zij arbeidsongeschikt worden verklaard, kunnen leven van het inkomen van de partner. Dit zijn logische beslissingen vanuit een financieel oogpunt. Toch doen veel ZZP’ers er goed aan om voorbereid te zijn op risico’s zoals arbeidsongeschiktheid.

 

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers

Doordat de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers vaak worden overschat, kiezen veel ZZP’ers ervoor om de verzekering niet af te sluiten. Toch vallen de kosten in de meeste situaties mee. De premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor iedere ZZP’er anders. Dit is afhankelijk van de markt, de soort werkzaamheden en het gevaar dat het beroep met zich meebrengt.

 

Hoeveel premie een ZZP’er moet betalen is dan ook niet direct duidelijk. Er zijn daarom platforms zoals Yezzer in het leven geroepen, die het voor iedere ZZP’er inzichtelijk maken op welke premie zij moeten rekenen. Vaak bieden deze platforms extra korting op bepaalde verzekeraars, waardoor de premie lager zal uitvallen.

 

Het belang van de AOV voor ZZP’ers

Het kan tijdens het werk zomaar voorkomen dat er een ongeval ontstaat. Dit geldt niet alleen voor ZZP’ers in de bouw- of recreatiesector. Vrijwel ieder beroep brengt beroepsrisico’s met zich mee. Een ongelukkige val van de trap kan al letsel veroorzaken. Het niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering brengt risico’s met zich mee, want in het geval van arbeidsongeschiktheid kan de periode waarop er geen inkomen wordt verkregen lang aanhouden.

 

Het is voor de meeste ZZP’ers dan ook raadzaam om uit te zoeken wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost, of dit door iemand te laten uitzoeken. Zo kan worden voorkomen dat de eigen onderneming in gevaar komt op het moment dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid.