Algemeen

ZZP’er tussen wal en schip op woningmarkt1 min lezen

By 7 april 2016 No Comments

Voor veel zzp’ers is het lastig om goede woonruimte te vinden. Vaak is het variabele inkomen de spelbreker als zij in aanmerking willen komen voor een koopwoning, maar ook voor sociale of particuliere huur.

Tussen wal en schip

Voor zzp’ers is een bruto jaarinkomen tussen de 35.000 en 40.000 euro gangbaar. Te hoog voor de sociale huursector. Verhuurders in de particuliere sector vragen een aantoonbaar inkomen van 40.000 euro bruto of hoger. Niet helemaal irreëel, als je kijkt naar de frequente huurverhogingen in de afgelopen jaren. Bovendien vragen ze van zelfstandig ondernemers tot zes maanden borg, tegen één maand bij een huurder die in loondienst werkt. Veel zzp’ers redden dat niet; zo vallen ze tussen wal en schip.

Kopen? Drie jaar vast inkomen

Hypotheekverstrekkers willen ook een vast inkomen zien; ze rekenen met het gemiddelde bruto inkomen van maar liefst drie volledige werkjaren. Eén minder jaar heeft dus grote invloed op de hoogte van de aangeboden maximum hypotheek.

Bruto-netto

De inkomenseis van 40.000 euro bruto is verraderlijk. Dankzij allerlei ondernemersregelingen houdt een zzp’er veel meer over van het bruto inkomen dan een werknemer in loondienst. Toch wordt hun kredietwaardigheid op dezelfde basis berekend als die van mensen in loondienst, terwijl die netto veel minder geld overhouden.

Toch maar loondienst?

Veel zzp’ers komen op een punt dat ze noodgedwongen opteren voor een baan in loondienst. Maar veel organisaties stellen daarbij hoge eisen aan opleiding en ervaring. En in sommige sectoren, zoals de grafische industrie, is het aantal vaste banen minimaal. In dat geval is de vaak jarenlange studie weggegooid geld.