Algemeen

ZZP’er krijgt minder snel uitbetaald1 min lezen

By 26 januari 2018 No Comments

Als ZZP’er moet je er altijd op hopen dat klanten op tijd betalen. De laatste jaren zijn er voor het MKB en voor overheidsinstanties talloze nieuwe regels gekomen die ertoe leiden dat facturen van MKB’ers sneller worden betaald. Inmiddels is Betaalme.nu een gigantisch succes voor de markt van het MKB. Toch lopen de afspraken voor ZZP’ers, een veel fragielere groep, nog ver achter.

Een onderzoek van ZZP barometer heeft aangetoond dat ZZP’ers gemiddeld 28,9 dagen moeten wachten voordat een factuur wordt betaald. Dit lag in 2016 nog op 26,9 dagen. Een flink verschil van 7,2%, wat de komende jaren wellicht alleen nog maar verder stijgt.

 

Slechts 3% van de ZZP’ers wordt altijd netjes binnen 7 dagen betaald. De meeste ZZP’ers wachten echter gemiddeld 30 dagen op de factuurbetaling. 6% Van de ZZP’ers wacht gemiddeld anderhalve maand op de factuurbetaling en nog eens 4% moet meer dan 60 dagen wachten tot de openstaande factuur wordt betaald. Dan blijft er nog een deel van 15% over dat binnen 2 weken wordt betaald en een klein deel van de ZZP’ers ziet het verdiende geld zelfs helemaal nooit op de rekening komen.

 

In totaal heeft 30% van de ZZP’ers in het afgelopen jaar te maken gehad met een klant die de factuur helemaal niet betaalt. Als ZZP’er ben je altijd afhankelijk van de opdrachtgever als het op betalingen aankomt, omdat elementen zoals automatische incasso’s voor de meeste ZZP’ers te ingewikkeld zijn om binnen de onderneming in te zetten.