Algemeen

Zzp’er met wisselend inkomen? Pas je voorlopige aanslag aan!1 min lezen

By 11 januari 2019 januari 15th, 2019 No Comments

Als je als zzp’er een wisselend inkomen hebt, kun je de voorlopige aanslag wijzigen.

Bij ongeveer 360.000 zzp’ers zal binnenkort de voorlopige aanslag inkomstenbelasting op de mat vallen. Bijna 90% hiervan zal op basis van de voorlopige aanslag in 2019 maandelijks belasting moeten betalen.

Heb jij een wisselend inkomen?

Verwacht jij als ondernemer meer of minder te gaan verdienen aankomend jaar? Dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je voorlopige aanslag. Daarom is het verstandig om je geschatte inkomen door te geven aan de Belastingdienst. Dit kun je op ieder moment van het jaar aanpassen. Dit zal ervoor zorgen dat je bij de aangifte van je inkomstenbelasting niet voor een verrassing komt te staan.

Met een wisselend inkomen verandert je financiële situatie elke maand. Bekijk dus regelmatig of de schatting nog klopt. Is dit niet het geval? Pas het dan tussentijds aan. Je kunt hiermee voorkomen dat je veel moet terugbetalen of maandelijks te weinig terugkrijgt als je veel aftrekposten hebt.

Onzeker

Ongeveer tweederde van de zzp’ers heeft een wisselend inkomen. Ongeveer een vijfde hiervan geeft aan onzeker te worden door hun financiële situatie. Ook om deze onzekerheid tegen te gaan raadt de Belastingdienst aan wijzigingen van inkomsten regelmatig te controleren en zo nodig door te geven.

Persoonlijke veranderingen

Ook andere persoonlijke veranderingen kunnen invloed hebben op de hoogte van je voorlopige aanslag. Denk aan het krijgen van een kind of een echtscheiding, dit heeft beide invloed. Ook dit soort veranderingen zijn belangrijk om te wijzigen in je voorlopige aanslag. Zo minimaliseer je de kans dat je te weinig betaalt en bij de aangifte moet bijbetalen.

Leave a Reply