Algemeen

ZZP’ers kiezen vaker voor eigen vervoer1 min lezen

By 25 juli 2017 No Comments

Een nieuw onderzoek onder ZZP’ers heeft aan het licht gebracht dat maar liefst 50% van de zelfstandige ondernemers de auto neemt voor zakelijke afspraken in de eigen omgeving. Voor afspraken buiten de omgeving pakt maar liefst 84% de auto.

ZZP’ers hebben verschillende mogelijkheden om zich te vervoeren, waaronder de auto, het openbaar vervoer en de fiets. De meeste zelfstandige ondernemers kiezen liever voor de auto dan voor het openbaar vervoer. Dit heeft onder andere te maken met de kosten van een auto tegenover de kosten van het openbaar vervoer. Toch is voor korte afstanden ook de fiets erg in trek; 37,5% van de ondernemers verkiest de fiets boven de auto voor korte afstanden.

 

Een van de voor de hand liggende oorzaken voor het nemen van de auto is het feit dat de zelfstandige ondernemer representatief moet zijn. Dit gaat allang niet meer om slechts een glimlach en een goede outfit, de rest van de uitstraling moet ook kloppen. Bovendien kan reizen met het openbaar vervoer leiden tot vertragingen, vooral op lange afstanden. Dit geldt ook voor de auto, maar dankzij allerlei technologieën op het gebied van navigatie wordt het steeds gemakkelijker om vertragingen op de weg te vermijden.

 

Minder belasting voor OV en fietsen

Diverse partijen pleiten voor het verlagen van de belasting voor zelfstandige ondernemers die de auto boven het openbaar vervoer of fietsen verkiezen. Doordat het openbaar vervoer en fietsen het milieu minder belasten, zijn deze ZZP’ers duurzaam bezig tegenover ZZP’ers die met de auto reizen. Toch is er, ook binnen de groep ZZP’ers, steeds vaker sprake van elektrische auto’s. Deze trend zal de komende jaren doorzetten, waardoor initiatieven zoals deze belastingverlaging met steeds meer regels en uitzonderingen moeten komen.