Algemeen

VAR verdwijnt1 min lezen

By 7 april 2016 No Comments

Alle zelfstandigen zonder personeel met een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) ontvingen onlangs een brief van de Belastingdienst over de afschaffing van de regeling per 1 mei. ZZP’ers hadden tot nu toe een VAR-verklaring van de Belastingdienst nodig om te kunnen werken.

Zekerheid

Vanaf 1 mei werkt de fiscus met modelovereenkomsten per sector. Bedrijven en zzp’ers krijgen zo vooraf zekerheid over de vraag of de Belastingdienst de arbeidsrelatie ziet als een dienstverband. In dat geval moeten premies worden afgedragen. Volgens de Belastingdienst is de regeling dan ook bedoeld ter bescherming van de zzp’er. Immers, als de Belastingdienst concludeert dat er sprake is van een dienstverband, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er.

Meldpunt modelovereenkomsten

Inmiddels heeft vakbond FNV een meldpunt geopend voor zzp’ers met vragen en eerste ervaringen rond de modelovereenkomsten. Via het meldpunt wil de vakbond goede praktijken verspreiden en gesignaleerde problemen concreet aanpakken. Het idee is dat iedere sector met veel zzp’ers zelf een modelovereenkomst opstelt. Er zijn inmiddels modelovereenkomsten beschikbaar voor de bouw, thuiszorg en podiumkunsten.