Algemeen

ZZP’ers met middeninkomen kunnen pensioenproblemen krijgen1 min lezen

By 5 juli 2017 No Comments

Het opbouwen van het pensioen wordt vaak door de ZZP’er zelf geregeld, tegenover de werkgever die het bij werknemers in loondienst spaart. Onderzoek heeft aangetoond dat dit er uiteindelijk toe leidt dat ZZP’ers minder snel en minder actief het pensioen opbouwen. En dit kan na verloop van tijd tot problemen leiden.

Een ‘goed pensioen’ staat gelijk aan 70% van het normale bruto-inkomen. Maar liefst 43% van de ZZP’ers lijkt deze drempel op dit moment niet te halen. Daartegenover staat dat 31% van de medewerkers in loondienst deze drempel niet haalt. 

 

In plaats van pensioen opbouwen kiezen de meeste ZZP’ers voor sparen. Met de verlaagde spaarrentes van de afgelopen jaren zal het voor hen toch interessanter zijn om voor een pensioenfonds te kiezen. De gemiddelde spaarrente ligt op dit moment lager dan de inflatie, waardoor er jaarlijks geld wordt verloren. Hier kan een pensioenfonds verandering in brengen, omdat het gemiddelde rendement in veel gevallen hoger ligt dan bij een spaarrekening.

 

Altijd geld achter de hand

ZZP’ers die op dit moment nog niet beschikken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering sparen meer geld dan zij in het pensioen investeren. Dit heeft onder andere te maken met het opnemen van geld. Inkomsten die in het pensioen worden geïnvesteerd zijn niet vrij opneembaar, dus na een ongeval of wanneer een ZZP’er ziek wordt kan het spaargeld worden ingezet om de gemiste omzet te dekken.

 

Het is voor ZZP’ers beter om de arbeidsongeschiktheidsverzekering goed te regelen. Zo kan er toch voldoende geld overblijven om het pensioen verder op te bouwen. Dit biedt aanvullend pensioen bovenop de AOW en voorkomt dat ZZP’ers tijdens het pensioen met geldproblemen te maken krijgen.