Algemeen

ZZP’ers onzeker over toekomst door politieke wijzigingen1 min lezen

By 1 december 2017 No Comments

Met de Wet DBA achter ons, de bekende opvolger van de VAR-verklaring, moeten ZZP’ers zich gaan voorbereiden op een nieuw systeem van de Nederlandse overheid. Dit nieuwe systeem is nodig om de schijnzelfstandigheid binnen de arbeidsmarkt nog actiever tegen te gaan.

Doordat er wederom een nieuw systeem voor ZZP’ers komt, maken veel ZZP’ers zich zorgen over hun eigen toekomst. Maar liefst de helft van de ZZP’ers geeft aan dat zij het op dit moment moeilijk vinden in te schatten wat het nieuwe systeem voor hun onderneming zal betekenen.

 

Vooral zekerheid over inkomen is belangrijk

Veel ZZP’ers maken zich zorgen over het inkomen waar zij de komende jaren op kunnen rekenen. De meeste zelfstandigen plannen een aantal maanden vooruit, zodat zij zeker zijn dat zij voldoende inkomen uit de onderneming kunnen halen. Nu de Wet DBA weer achter de rug is, moeten ZZP’ers weer nieuwe berekeningen uitvoeren om hun eigen toekomst zeker te stellen.

 

Op dit moment is echter nog niet duidelijk wat het nieuwe systeem voor de markt van zelfstandigen gaat brengen. De Wet DBA leek in eerste instantie een juiste oplossing, maar naarmate er steeds meer onduidelijkheden naar voren kwamen, daalde de vraag naar zelfstandigen. Zelfstandigen zijn hierdoor flinke inkomsten misgelopen.

 

Veel ZZP’ers zijn dan ook voor een systeem waarin er meer zekerheid aan opdrachtgevers en zelfstandigen wordt geboden. In hoeverre de nieuwe constructie hier op inspeelt, is echter nog niet duidelijk.