Algemeen

Zzp’ers storten zich massaal op uitvaartbranche2 min lezen

By 29 mei 2017 No Comments

Uitvaarten kunnen tegenwoordig persoonlijker en in veel gevallen zelfs goedkoper door een behoorlijke toename van het aantal zzp’ers in de uitvaartsector. Dit steeg met 50 procent van 1200 naar ongeveer 1800. In 2016 waren er bijna 150.000 sterfgevallen in Nederland. Door de toenemende vergrijzing zal dit aantal de komende jaren groeien. Maar het aantal uitvaartondernemingen stijgt momenteel sneller dan het aantal uitvaarten.

Er is tegenwoordig veel meer mogelijk dan de bekende uitvaart in een uitvaartcentrum. Ook andere locaties, zoals bos, strand en duinen worden aangeboden. Die extra mogelijkheden in combinatie met het groeiend aantal sterfgevallen, zijn zzp’ers kennelijk niet ontgaan.

Meer uitvaartondernemers
Volgens Hidde van Schaik van Uitvaartmarkt.nl komen de meeste uitvaartoffertes, in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen een uitvaart vaak meer dan 7000 euro kostte, niet boven de 4000 euro uit. Het groeiend aantal zzp’ers is volgens Van Schaik debet aan de lagere prijzen.

“Zelfstandigen concurreren enorm onderling. Extra uitgaven worden niet vergoed door verzekeringen. Mensen moeten betalen voor advies over een uitvaart. Families worden daardoor kritischer en vergelijken aanbieders,” aldus Van Schaik.

Lage lasten
De geschetste ontwikkeling leidt tot budgetpakketten, die minder dan duizend euro kosten. “Zzp’ers kunnen dit aanbieden,” zegt van Schaik. “Zij hebben lage vaste lasten en huren veel in.

“Paul Koelslag van Branchevereniging Uitvaartondernemingen ziet dat mensen kiezen voor goedkopere uitvaarten, maar ook voor meer diversiteit en persoonlijke benadering. “Mensen denken nu veel meer na over wat voor type uitvaart ze willen en daar hoort dan een prijskaartje bij. Daar springen veel zzp’ers op in.”

Het uitvaartberoep kan door iedereen uitgeoefend worden, het is een vrij beroep en niet wettelijk beschermd. Volgens Koelslag wordt het beroep steeds populairder, omdat het door de toenemende diversiteit ook steeds interessanter wordt. “Uitvaartondernemingen hoeven geen personeelsadvertenties te zetten. De mensen melden zichzelf,” zegt hij.

Er is een keurmerk ontwikkeld door de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Het keurmerk garandeert onder andere gekwalificeerd personeel en transparante offertes.