Algemeen

Zzp’ers verdienen minder dan mensen in loondienst1 min lezen

By 8 augustus 2016 No Comments

Een zzp’er heeft binnen de meeste beroepsgroepen minder inkomen dan een werknemer in loondienst. Verschillen in ervaring en opleiding hebben hier vaak niets mee te maken.

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) berekende dat het persoonlijk inkomen van een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) gemiddeld ruim 10 procent lager ligt dan dat van een medewerker.

Zzp’ers hadden in 2014 een gemiddeld persoonlijk inkomen van 31.900 euro. Voor werknemers was dit met 35.900 euro aanzienlijk hoger.

In deze bedragen zijn het inkomen uit arbeid of uit een eigen onderneming en eventuele uitkeringen meegenomen. Maar premies inkomensverzekeringen die voor werknemers wel, maar voor zelfstandigen niet verplicht zijn, zijn er afgehaald.

Het aantal uren dat iemand werkt is voor een groot deel bepalend voor de hoogte van het inkomen. Maar als alleen naar zzp’ers en mensen in loondienst wordt gekeken die voltijd werken, blijkt het verschil zelfs groter te zijn.

Zzp’ers die 35 uur of meer werken, hadden in 2014 gemiddeld een persoonlijk inkomen van 37.300 euro. Het inkomen van werknemers met een voltijdbaan lag met 49.900 euro ruim een derde hoger.

Andere factoren die meespelen

Onderwijsniveau, ervaring en het soort werk hebben invloed op de hoogte van het persoonlijk inkomen. Zo hebben zzp’ers die als winkelier of teamleider in de detailhandel actief zijn 41 procent minder inkomen dan werknemers binnen die beroepsgroep.

Onder kunstenaars is het verschil in persoonlijk inkomen het grootst (43 procent). Zelfstandige artsen, bedrijfskundigen en hoveniers hebben daarentegen juist een hoger inkomen dan medewerkers met hetzelfde beroep.

Een hoogopgeleide 45-plusser die voltijd in dienst is, heeft gemiddeld echter nog altijd een derde meer persoonlijk inkomen dan een vergelijkbare zzp’er. Het verschil onder laagopgeleide 45-plussers die in deeltijd werken, is met bijna 12 procent een stuk kleiner.