Algemeen

ZZP’ers zijn werkbijen1 min lezen

By 1 december 2016 No Comments

Het gezegde ‘zo druk zijn als een klein baasje’ komt niet uit de lucht vallen. Zzp’ers werken veel en hard. Bijna 60 procent werkt meer dan 40 uur per week, en meer dan 40 procent werkt veelvuldig ook in het weekend.

Nederland kent momenteel meer dan 1 miljoen zzp’ers. De meeste daarvan zijn actief in de zakelijke dienstverlening en in de adviesbranche.

ZZP Barometer voerde een onderzoek uit onder 1.224 zzp’ers. Uit de resultaten blijkt dat Nederlandse zzp’ers vaak meer uren èn bovendien langere dagen maken dan de reguliere 40-urige werkweek.

Bijna 60 procent van de zzp’ers in het onderzoek werkt meer dan 40 uur per week. 20 procent daarvan werkt zelfs meer dan 50 uur per week. Mannen werken vaker meer dan 40 uur dan vrouwen. 40 procent van de zzp’ers werkt 40 uur of minder per week, waarvan 17 procent zelfs 30 uur of minder.

Een groot deel van de zzp’ers kent een werkweek van zes dagen of zelfs zeven dagen. 16 procent van de zzp’ers geeft aan zeven dagen per week actief te zijn in de eigen zaak, en nog eens 26 procent werkt structureel zes dagen. 40 procent van de zzp’ers werkt 40 uur per week.

de drukke werkweken hebben zzp’ers nog genoeg energie over. 70 procent zegt altijd energie te hebben, meer dan 60 procent kan niet stil zitten en bijna 70 procent gebruikte vrije tijd om te sporten.