Algemeen

ZZP’ers zijn zeer tevreden over hun status1 min lezen

By 7 november 2017 No Comments

Veel ZZP’ers beginnen een eigen bedrijf met als doel het eigen leven te verbeteren. Slechts 9% van de ZZP’ers is het ondernemen gestart vanuit negatieve gevolgen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van CBS, in samenwerking met TNO.

Vaak wordt gedacht dat ZZP’ers voor deze status kiezen omdat zij geen andere optie hebben, toch blijkt dit dus slechts in enkele van de gevallen waar te zijn. Maar liefst tweederde van alle ZZP’ers is gestart naar aanleiding van positieve gevolgen.

 

Een klein deel van de ZZP’ers dat door negatieve gevolgen is gestart is op dit moment niet tevreden met hun status. Het gaat hierbij om 13%. Bij ZZP’ers die vanuit positieve gevolgen zijn gestart, is slechts 6% ontevreden met waar zij nu staan.

 

ZZP’ers kijken naar de toekomst

De groep ZZP’ers met een negatieve start kijkt actief naar de toekomst. Een kwart van hen geeft aan dat zij van plan zijn deze status binnen de komende 5 jaar achter zit te laten. Bij de positieve starters geeft 15% aan dat zij binnen 5 jaar andere plannen hebben. Wat deze plannen exact zijn, is niet bij het onderzoek meegenomen. Het kan zijn dat de starters op zoek zijn naar een vaste baan, of dat zij de status van ZZP’er achter zich willen laten door met eigen personeel te werken.