Blog

Adriënne’s dagboek: Ben ik geboren als ondernemer?2 min lezen

By 17 mei 2019 No Comments

Sommige mensen zijn geboren ondernemers, ze kunnen gewoonweg niet anders. Mijn man is zo iemand: “Geld ligt op straat”, zegt hij altijd, “je hoeft alleen maar te bukken om het op te rapen.” Met andere woorden: als je ergens hard voor werkt, kun je overal geld mee verdienen. Eigenlijk maakt het business idee niet eens zoveel uit, het ondernemen zit gewoon in zijn bloed.

Geboren ondernemers zien van nature voornamelijk kansen en geen of weinig bedreigingen. Ze gaan gewoon! Als je de verhalen moet geloven, zijn ze bijna een bijzonder soort: ze nemen graag risico’s, hebben altijd ideeën en zijn heel erg competitief. En dan noemt men de namen van een soort über-ondernemers, die extreem succesvol zijn. En niet de bakker op de hoek of de loodgieter die komt als er geen warm water is. Of al die anderen die het net niet hebben gered of nét winstgevend zijn.

Ben ik een rasondernemer? Was ik zonder mijn man ooit gaan ondernemen? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik wik en weeg meer, denk meer lange termijn, maar anderzijds geniet ik ook volop van de vrijheid, het zelf beslissingen nemen en ook de directheid waarmee je op die beslissingen wordt afgerekend.

Wanneer ben je een ondernemer? Het staat iedereen vrij zich ondernemer te noemen. Of je nou wat bijklust naast een baan in loondienst of directeur bent van een groot bedrijf. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Dat lijkt simpel, maar is het niet. Extra lastig wordt het omdat verschillende wetten verschillende definities hanteren.

Voor de inkomstenbelasting ben je ondernemer als jouw activiteiten zich afspelen in het normale, economische verkeer en je winst kunt verwachten. Daarbij kijkt de belastingdienst of je ondernemersrisico loopt, aansprakelijk bent voor eventuele schulden en of je winst maakt. En niet te vergeten of je wel zelfstandig genoeg bent. Eventueel wordt je gezien als zogeheten schijnzelfstandige.

Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kun je wel ondernemer voor de BTW zijn. Bij voorbeeld als je een kleine webshop hebt of als je naast je vaste baan als freelancer opdrachten hebt.

Als je als ondernemer aanspraak wil maken op de zelfstandigenaftrek, dan gelden weer andere criteria. Je moet in ieder geval ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, want je moet winst behalen om gebruik te kunnen maken van de aftrekposten. Is dat het geval, dan geldt nog het zogeheten urencriterium. Dat houdt in dat je minimaal 1.225 uur op jaarbasis aan je onderneming moet besteden. Ook moet je meer uren aan je bedrijf besteden dan aan bijvoorbeeld een baan in loondienst.

Kortom of je ondernemer bent, hangt af van heel veel dingen! Wij horen graag waarom jij bent begonnen  met ondernemen en of je met jouw bedrijf in onze nieuwsbrief wil! Stuur dan een mail naar muguette@mkbbelangen.nl

Leave a Reply