8 Tips om als ondernemer uit een motivatiedip te komen

Groei, Motivatie

Je bent je bedrijf begonnen. Het idee was zo goed en je was ontzettend gemotiveerd. Soms zakt die motivatie weg. Omdat je business eigenlijk een dagelijkse routine wordt, omdat je niet meer bezig bent met wat je echt leuk vindt maar met het managen van personeel, omdat het even tegenzit en het niet lukt om voldoende klanten te vinden of klanten niet betalen. Of…omdat het gewoon even niet lukt. Er hoeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden te zijn waarom je motivatie even naar beneden zakt. Maar wat doe je eraan?

Altijd gemotiveerd blijven is niet zo makkelijk

Zelfs de meest ambitieuzen onder ons weten dat het extreem moeilijk is om altijd gemotiveerd te blijven. In feite maken motiverende uitdagingen deel uit van het leven. Ook al geeft niemand het graag toe, we worden hier allemaal mee geconfronteerd. Bij niemand is de weg naar succes, op welk gebied dan ook, een rechte lijn naar boven met rozenblaadjes bestrooid. Iedereen komt uitdagingen tegen.

Wat maakt het verschil? Je vermogen om met motiverende uitdagingen om te gaan. Interessant genoeg lijken sommige mensen hier buitengewoon goed in te zijn terwijl wij gewone stervelingen worstelen met de uitdagingen die ons leven ons geeft. Het lijkt alsof ze in staat zijn om op wonderbaarlijke wijze hun motivatie constant op een hoog niveau te houden, waardoor ze niet in een dip terechtkomen. Wat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, is het resultaat van een manier van werken, of misschien beter gezegd een manier van leven, die gemakkelijk te implementeren is, maar toch heel erg effectief. Misschien lukt het je niet om altijd 100% gemotiveerd te blijven, maar je zult sneller uit je motivatiedips omhoog klimmen.

Wist je dat?

Je je motivatie en prestaties verhoogt wanneer je jezelf omringt met mensen die beter presteren dan jijzelf? Dit wordt gesuggereerd door wetenschappelijk onderzoek. Datzelfde onderzoek stelt dat financiële prikkels een negatieve invloed kunnen hebben op jouw algehele prestaties, zodra je een redelijke levensstandaard hebt bereikt.

Hoe raak je gemotiveerd?

Als je eenmaal in een dip bent gevallen, is het extreem moeilijk om er weer uit te komen. Je bent niet de enige die hiermee worstelt; veel anderen voelen zich net zo, al laat bijna niemand dit zien. We leven immers in een maatschappij waar het standaard antwoord op de vraag hoe het gaat goed is. Mijn dochter confronteerde me daar onlangs mee op onze dagelijkse ochtendwandeling naar school. Zij zei dat ze had gekozen voor de moeilijke optie om een heel boek te lezen en niet de korte versie bij een bepaald vak. Ik vroeg haar waarom ze voor de moeilijke optie had gekozen en het zichzelf niet wat makkelijker had gemaakt door het korte boek te lezen in een vreemde taal. Haar antwoord? Dadelijk denken ze nog dat ik zwak ben, dat ik iets niet kan. Ik ben niet zwak, ik ben sterk. Resultaat? Een puffende, steunende dochter die het lezen van dat uitgebreide boek voor zich uitschuift tot iets voor de deadline. Maar toegeven dat het moeilijk is of ze het eigenlijk niet kan? Over haar lijk!

Enfin, zoals gezegd heeft iedereen zijn of haar uitdagingen in het leven en deze kunnen van allerlei niveau zijn. Het goede aan geconfronteerd worden met deze motiverende uitdagingen is dat er een aantal behoorlijk effectieve trucs bestaan om je te helpen om uit een dip te komen.
Zelfs als ik zin heb om niets te doen, helpt het volgende me altijd om weer op te staan, sterker gemotiveerd dan voorheen:

Motivatieboost nummer 1 en binnen 1 minuut

Zet je speakers aan, zet je koptelefoon op, doe je oortjes in en zet het volume hoger en luister naar welk nummer je ook maar energie geeft. Muziek roept positieve emoties op, maakt je vrolijk en geeft je snel energie. Dus waarom geen gebruik maken van motiverende liedjes?

Heb je moeite om gemotiveerd te raken? Heb je zin om niets te doen?

Hieronder een aantal tips van de meest effectieve strategieën die succesvolle mensen gebruiken om hun motivatie snel te vergroten.

8 Drijfveren en manieren om als ondernemer uit een motivatiedip te komen.

1. Heb je een missie?

Alle revolutionairen die de manier waarop we leven grondig hebben veranderd, hadden één ding gemeen: ze hadden allemaal een missie. Denk aan Ghandi, Nelson Mandela, maar ook een Steve Jobs of Elon Musk. Hun ambitie om bij te dragen aan de evolutie van de mensheid was zo sterk dat het hen in staat stelde om door te gaan, wat er ook gebeurde. Ze stonden na elke mislukking weer op, hoe ernstig ook, schudden het stof van hun kleren en bleven hun visie nastreven.

Het gevoel hebben dat je een groter doel vervult, is misschien wel de sterkste bron van motivatie die je kunt aanboren. Weten dat wat je doet anderen helpt, kan verbazingwekkend motiverend zijn.

A small body of determined spirits fired by an unquenchable faith in their mission can alter the course of history.
Mahatma Gandhi

Je identificeren met een zaak die groter is dan jezelf, is de diepste motivatie. Het is wat je met een energiek gevoel doet opstaan, dag na dag.

Daarnaast zal het je ook in staat stellen om oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen die tussen jou en je missie in staan. Hoe lang het ook duurt.

2. Maak van het leven of je werk een spel en ga naar de spelmodus

Wat doen topsporters kort voor een belangrijke wedstrijd? Ze volgen een pre-game routine die hen in de “spelmodus” brengt – het soort mentale toestand dat nodig is om de prestaties te pieken. Dit kan van alles zijn: Rafael Nadal heeft altijd een racket in zijn linkerhand als hij het stadion in loopt. Zittend op zijn stoel legt hij een handdoek over zijn schoot, neemt wat gel en drinken tot zich, en zet twee flesjes (water en sportdrank) diagonaal op de grond, steeds op precies dezelfde plek, met het etiket gericht op zijn gedeelte van de baan. Rugbyspelers doen de Haka, basketballers geven handshakes. Het wordt sporters al van jong af aan bijgebracht. Toen mijn kinderen voetbalden, gingen ze voor de wedstrijd in een gesloten kringetje staan met de koppen bij elkaar. De aanvoerder riep dan: Wiie zijn wij? De spelers antwoordden: Sparta. Dit herhaalde zich: wie zijn wij? Sparta. Wat gaan we doen? Winnen! S-P-A-R-T-A, Sparta!

Of het hielp? Interessant genoeg helpt een routine sporters om het juiste mentale frame vast te stellen, ongeacht hoe ongemotiveerd ze een paar uur eerder waren.

Het jezelf focussen en in de goede mindset zetten, beperkt zich helemaal niet tot sport. Wanneer je de toppresteerders in hun respectievelijke vakgebieden bekijkt, zul je merken dat ze allemaal een soort routine hebben ontwikkeld die hen in de juiste modus brengt. Het maakt niet uit of ze zwaar geconcentreerd of overmatig geduwd moeten worden, hun routine fungeert als een anker waarmee ze snel kunnen overschakelen naar de vereiste gemoedstoestand.

Zou het niet heel handig zijn als ook jij een routine had die je snel in de werk-, studie- of trainingsmodus kon brengen? Wees als een topsporter en ontwikkel je eigen routine die je in de juiste modus brengt. Wat je ook doet, doe het met de houding van een topsporter, inclusief warming-up routine. En besef: het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Een routine zit in kleine dingen zoals het voorbeeld van Nadal aangeeft. Jij loopt niet het tenniscourt op, maar de werkvloer of gaat misschien thuis achter je PC zitten. Maak een routine, kort en krachtig en doe deze elke dag, dan zul je zien dat je je hersenen als het ware programmeert en je in de juiste focus en motivatie komt.

Als je je constant ongemotiveerd voelt, is dit een teken dat je niet in staat bent om uit je huidige mentale toestand te komen. Hoe moeilijk het ook klinkt en hoe lastig het ook zal zijn: doorbreek deze negatieve gewoonte door een routine te ontwikkelen die je energiek en gemotiveerd maakt.

Hier is hoe je dat kunt doen:

Stap 1: Begin je routine met iets heel eenvoudigs, iets dat je helpt om aan de slag te gaan, bijvoorbeeld het aantrekken van je favoriete hardloopschoenen. Beginnen is het allerbelangrijkste onderdeel van elke taak, ongeacht of het je voornemen is om een gemotiveerd hardloper te worden en een marathon te gaan rennen of je een succes wil maken van je bedrijf.

Stap 2: Ga verder met fysieke beweging die je dichter bij het begin van je taak brengt. Dit klinkt ingewikkeld, maar is het helemaal niet. Herinner je je de keer dat je geen zin had om iets te doen? Nou, je lag waarschijnlijk op de bank, keek tv of luisterde naar muziek. Dus pak de fiets en ga naar kantoor of maak dagelijks een ochtendwandeling om wakker te worden voordat je met wat drinken achter je PC gaat zitten. Een gebrek aan lichaamsbeweging draagt bij aan minder motivatie. Daarom wordt aangeraden om regelmatig pauzes te nemen en te bewegen. Je kunt ook een koude douche nemen, het zal je zeker energie geven en schijnt al een heleboel positieve mentale en fysieke effecten te hebben na slechts 30 seconden.

Stap 3: Verbeter je routine met een reeks activiteiten die je in de juiste gemoedstoestand brengen. Voetballers rennen wat en trappen wat balletjes onderling, atleten gebruiken stretching voor dit doel, maar je kunt elke activiteit die je in hetzelfde patroon uitvoert gebruiken voordat je aan een taak begint. Door het patroon uit te voeren, kun je in de juiste mentale toestand komen.

3. De kracht van beloning

Het instellen van een beloning voor het bereiken van een doel is een tactiek die ik vaak gebruik. Heel kinderachtig misschien, maar ook in zakelijke samenwerkingen houd ik ervan een doel af te spreken en meteen ook de beloning vast te stellen wanneer dat doel wordt behaald. Vaak maak ik er een mini-weddenschap van. Gewoon voor de lol.

De beloning kan ook wat kleiner zijn: bij voorbeeld ik stel mezelf een deadline als ik moet voor 11.30 dit en dit afhebben en dan mag ik gezellig met mijn dochter in de stad even een cappuccino drinken. Voor mij werkt dit. Helemaal als ik het ook tegen mijn dochter zeg want ik weet dat er dan om 11.25 een jongedame klaar staat om te gaan.

Voor echt grote prestaties, kun je de beloning natuurlijk ook veel groter maken. Alles wat je nodig hebt, is iets dat je wanhopig verlangt om te bezitten of wilt ervaren, bijvoorbeeld die mooie nieuwe smartphone of het live bekijken van de Champions Leaguefinale. Hoe sterker je het wilt, hoe beter. Het spreekt voor zich dat falen geen optie is, want als ik faal krijg ik de beloning niet.

Lukt het niet en haal je je doel niet binnen de daarvoor gestelde tijd? Dan moet je streng zijn voor jezelf. Je zult zien dat dit je motivatie nog meer vergroot en je elke extra stap zult zetten in alle “doel-beloning-projecten” die volgen.

De bereidheid om hard te werken voor een beloning zal ook de dopamineniveaus verhogen in twee gebieden van je hersenen die een grote invloed hebben op je motivatie. Tijd om het eens te proberen.

4. Hoe graag wil je slagen?

Laten we eerlijk zijn: als je iets graag genoeg wil en je wil echt dat het gebeurt, dan ben je tot de tanden gemotiveerd. Er is niets dat een persoon ervan kan weerhouden een visie na te streven waarvoor ze door het vuur wil gaan om het voltooid te zien. Geen berg is te hoog en geen afstand te lang voor iemand die echt wil slagen. Zo simpel is het, we weten het allebei. De vraag is: wil je echt slagen?

When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you will be successful.
Eric Thomas

Als je constant tegen motivatieproblemen aanloopt, heb je misschien nog niet de nodige mentale bereidheid ontwikkeld om te slagen. Vraag jezelf af wat de reden hiervoor is en definieer wat slagen is voor jou. Wat wil je bereiken? Waarmee ben je tevreden. Probeer de vraag waarom je steeds tegen motivatieproblemen aanloopt tot op de bodem uit te zoeken. Zodra je dat weet, is de volgende uitdaging het vinden van hetgeen waarvan je wil dat het slaagt. Wat je zoals Eric Thomas zegt zo graag wil als je wil ademen.

5. Focus op het hogere doel

We worden allemaal geconfronteerd met dingen waar we geen zin in hebben: vervelende uitdagingen en moeilijke verantwoordelijkheden waarvan we gewoon niet gemotiveerd raken. Bij mij zijn dat administratieve taken. Zelfs het versturen van facturen vind ik niet leuk. Dus wat doe ik dan? Ik stel het uit. Bedenk dingen die ik eerst moet doen. En ach jee, wat vervelend dan heb ik geen tijd meer…morgen dan. En het kan lang morgen blijven. Tot het moment dat ik me ertoe zet en dan valt het eigenlijk wel mee.

Zeer gemotiveerde mensen zijn anders. Ze concentreren zich op het hogere doel van een taak en zien de minder leuke dingen als onderdelen die ook moeten gebeuren om dat hogere doel te bereiken. Hierdoor kunnen ze een redelijk niveau van motivatie behouden. In plaats van hun aandacht te vestigen op de moeilijkheden van een taak en het er geen zin in hebben, richten ze het op het einddoel. Dit helpt hen om de nodige motivatie te vinden om zelfs de meest onaangename taken aan te pakken.

Ook jij kunt dit doen. Als je weet wat je wil bereiken en wat daarvoor nodig is, kun je simpelweg lijstjes maken van taken die je moet uitvoeren om je doel te bereiken. Door dit systematisch en stap voor stap te doen, zie je dat het einddoel dichterbij komt en doe je dus ook de minder leuke dingen die je normaal zou uitstellen.

6. Laat je inspireren

Inspiratie is één van de sterkste bronnen van motivatie, naast het hebben van een missie. Maar waar kun je inspiratie uit halen? Ik weet niet eens of het echt inspiratie is, maar vaak denk ik als zij het kunnen dan moet ik het toch ook kunnen? Lang geleden, toen ik net was begonnen met werken en had bedacht dat ik als rechtenmeisje het bankwezen in wilde op een niet-juridische functie, sprak ik met mijn broer die economie studeerde. Hij noemde allerlei termen en vroeg of ik de pricing van opties kon berekenen. Dat kon ik natuurlijk niet. Daarop moest hij lachen en zei: “dat is het verschil tussen vrouwen en mannen: als vrouw kun je iets niet, als man kun je het nog niet. Mannen moeten iets even leren, en dat kunnen ze zeker, als ze het dan “masteren”, zijn ze er echt goed in”.

Los van het bovenstaande raak ik geïnspireerd door andere mensen die erin geslaagd zijn om te bereiken wat het ook is dat ik wil bereiken. Vaak hebben deze mensen een leuk, inspirerend verhaal.

Het is eenvoudig om inspiratie te gebruiken als katalysator voor motivatie. Zoek gewoon naar de rolmodellen die hebben uitgeblonken in wat het ook is dat je moet doen. Als je bijvoorbeeld de juiste motivatie moet vinden om je ondernemersactiviteiten voort te zetten, lees dan boeken en blogs van inspirerende ondernemers die erin geslaagd zijn om de meest verbazingwekkende dingen te bereiken.

Het enige wat je hoeft te doen is de juiste mensen te vinden die je inspireren. En wie dat zijn, kun alleen jij bepalen.

7. Word enthousiast

Als iemand me inspireert met zijn verhaal en dat vol passie en enthousiasme vertelt, word ik meegesleept in dat enthousiasme. Ik wil dan eigenlijk meteen iets vergelijkbaars proberen. Dit was het moment waarop ik me realiseerde hoe belangrijk het enthousiasme over het bereiken van een doel kan zijn. Om dit te laten werken, moet je jezelf echter de juiste soort doelen stellen die je enthousiast maken.
Wat bij mij altijd werkt, is een deadline stellen. Bij mij werkt dat: in plaats van een doel te stellen en te beginnen met werken aan de voltooiing ervan, stel ik mezelf een doel en een bepaalde einddatum.

8. Gewoon beginnen (en erbij blijven)

Wanneer je niet gemotiveerd bent, is het moeilijk om te starten. En als je niet start, gebeurt er niks. Wat weer demotiverend werkt. Dus je motivatie gaat naar beneden, waardoor starten weer moeilijker wordt. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.

Soms werkt het om het einddoel duidelijk te stellen. Soms werkt het om kleine subdoelen te stellen. Maak desnoods elke ochtend een lijstje met wat je die dag gaat doen. Zet er niet teveel op want dan lukt het niet en dat werkt demotiverend. Dus zet dingen die je af kunt krijgen op je to-do-lijstje. Heb je het gedaan? Streep het door, zet een krul, je zult zien dat het je voldoening geeft.

Zet denken om in doen, woorden in daden. Zeur niet, klaag niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je nu doet. Speel niet het slachtoffer.

Er zijn altijd redenen te verzinnen waarom iets niet lukt, je kunt altijd met een vinger naar een ander wijzen of naar de omstandigheden. Begin in plaats daarvan actie te ondernemen en doe er iets aan.

Negeer al die leukere dingen die je liever zou doen, ze leiden je af van wat je moet doen of wil bereiken. Het zijn korte termijn pleziertjes. Ze zullen je niet helpen je doelen te bereiken. Ze zijn een excuus om niet te doen wat je eigenlijk wil doen of bereiken.

Het ius wel belangrijk om je af te vragen wat je echt wil. Sommige mensen zijn blij en tevreden als ze een leventje leiden dat lekker voort kuiert. Gewoon werken van negen tot vijf, een gehaktbal eten, potje voetbal kijken, biertje erbij. Niks mee en kan ook heerlijk zijn. Als dat is wat je wil, ben er dan ook oprecht tevreden mee en jaag niets anders na.

Wil je iets anders, op welke gebied dan ook, want dit kan gaan over een bedrijf opzetten of over het rennen van een marathon, dan moet je vast te houden aan wat je doet totdat je doel bereikt is. Want als je even stopt, wordt het moeilijk om de draad weer op te pakken. Het is hetzelfde met naar de sportschool gaan. Als je in het ritme zit, voel je je beter, zie je de resultaten en ben je blij. Ga je enkele dagen niet, dan wordt het moeilijker om de draad weer op te pakken. Dan worden de dagen, weken en de weken maanden. Een sportschool leeft van mensen die vol goede voornemens een abonnement hebben genomen en nooit gaan.

Veel te vaak maakte ik de fout om het nastreven van mijn doelen ‘slechts voor een paar dagen’ te onderbreken. Doe dat niet. Ten eerste zal het je uit je routine halen en verstoort het je motivatie. Wat het doet is dat je eigenlijk weer opnieuw moet beginnen met het opdoen van motivatie. Dus blijf bij een taak, zelfs als je je niet gemotiveerd voelt. Geef niet op alleen omdat sommige problemen problemen veroorzaken.

Wat zijn je favoriete trucs om snel gemotiveerd te raken? Mail het ons!

Dit artikel delen:

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan