Ondernemersverhalen

Booze for the Bees – Serious Bee Distillers4 min lezen

By 27 december 2019 februari 12th, 2020 No Comments

We begrijpen niet dat niemand anders op het idee is gekomen!

 

In Schiedam wordt veel drank gemaakt, dat is algemeen bekend. Maar de jongste loot aan de tak van distillateurs heeft wel een heel bijzondere missie. Van pure bijenhoning wordt een prachtig distillaat gemaakt. Dat gebeurt volledig ambachtelijk ‘van bij tot borrel’ in eigen huis. De opbrengst wordt ingezet voor de bijen. Want, zoals iedereen inmiddels weet, daar gaat het niet goed mee. En als het slecht gaat met de bijen, heeft niemand op deze wereld meer iets te eten. Die kant moeten we met zijn allen niet op willen.

Wij (Alwine van Winsen en Rob van der Gaag) runnen samen Serious Bee Distillers. In onze distilleerderij wordt eerst begonnen met het maken van mede. Mede is wijn van honing, dus niet van druiven. Door vergisting van de honing ontstaat alcohol, een proces dat minimaal twee maanden duurt. Hoewel maar weinig mensen weten wat mede is, is het concept is al meer dan 8000 jaar oud. Mede werd in veel antieke culturen als godendrank gezien. Bij de oude Grieken dronken de goden op de Olympus mede, totdat Dionyssos de wijn van druiven uitvond. En bij de Vikingen was het Odin die oneindige wijsheid verwierf door het drinken van mede.

Deze mede wordt vervolgens ‘afgestookt’, wat resulteert in een zuiver honingdistillaat. En dat is echt uniek. Niemand, voor zover wij hebben kunnen vinden, doet dat. Er worden wel dranken gemaakt waar honing aan toegevoegd wordt. Ook lekker, maar toch niet te vergelijken.

 

Hoe wij op dat idee kwamen?

Het bijenproject van Stichting BeeSerious, waar Serious Bee Distillers vanaf is geleid, is redelijk grootschalig en daardoor ook kostbaar. Om dit te bekostigen verkochten we honing en begonnen we met het maken van mede voor de verkoop. Om het alcoholgehalte in mede te kunnen bepalen, moet je een kleine hoeveelheid afstoken. Uiteraard proef je dan af en toe een heel klein beetje. We vonden het erg lekker! De rest is geschiedenis…

 

Op onze etiketten staat ons logo ‘Serious Bee Distillers’ en daaronder ‘Clutius & Clusius’.

Clutius & Clusius beschreven in hun correspondentie tijdens de 80-jarige oorlog hoe je mede distilleert. Deze correspondentie werd in 1597 door Clutius uitgegeven in het boekje ‘Van de Byen’. Ook het distilleren van mede is dus al eeuwenlang bekend in Nederland.

Theodorus Clutius was apotheker, beroemd om zijn grote kennis van geneeskrachtige kruiden en bijen. Hij was bovendien huisapotheker van Willem van Oranje, onze ‘Vader des Vaderlands’. Carolus Clusius was een internationaal beroemd ‘botanist’ (plantkundige) en professor aan de pas opgerichte Leidsche Universiteit. Clusius introduceerde de tulpenbol en de aardappel in Nederland. Samen richtten Clutius en Clusius de Hortus Botanicus in, de eerste botanische tuin buiten Italië.

Tot die tijd was honing de enige zoetstof die voorhanden was. Sinds de introductie van suiker in ons land, begonnen we honing en haar vele toepassingen uit het oog te verliezen, tot het moment dat we zelfs de bijen helemaal vergeten waren. De afgelopen tijd is het echter pijnlijk duidelijk geworden hoe belangrijk bijen zijn voor de wereld en het voortbestaan van de mensheid.

 

Nieuwe doelgroepen
Door dit prachtige product te maken, brengen we het verhaal van de bijen onder de aandacht bij een hele nieuwe doelgroep. We merken dat het goed ontvangen wordt. Bartenders in beroemde cocktailbars werken graag met onze dranken. En we krijgen veel vraag van slijters met een kwaliteitsassortiment.

We zetten ons op deze manier volop in voor de bijen, terwijl we doen waar we goed in zijn. Honing is een prachtige natuurlijke basis, maar daardoor smaakt iedere oogst anders. Het kan zijn dat je kleine afwijkingen proeft in de smaak van onze dranken. En omdat we zo weinig mogelijk filteren, kan er soms een klein beetje depot ontstaan. Dat is een teken van authenticiteit en dat vinden we prachtig.

We hebben speciaal voor het geschenkenseizoen in samenwerking met Magneet Communicatiecentrum een ‘Collectionbox’ ontwikkeld, daarin zitten onze vier verschillende smaken en twee prachtige shotglaasjes met honingraatmotief. We zijn er trots op dat we eigenlijk zo snel al zo ver hebben kunnen komen. We hopen natuurlijk dat mensen zo geïnteresseerd blijven. Aan onze drank zal het niet liggen. Die staat onder constante controle.

 

Rob en Alwine hebben allebei op hun eigen manier een achtergrond in drank. Rob is een geboren en getogen Schiedammer met een lange traditie van voorouders in de jenever. Zijn opa was meesterknecht bij Daniel Visser en Zn. Een neef van Rob is bijvoorbeeld distillateur bij het Schiedamse merk Onder de Boompjes. Het stoken zit als het waren in zijn genen.
Alwine was behalve directeur, ook stoker in het Jenevermuseum en leerde daar haar vooropleidingen over gedistilleerde drank in de praktijk te brengen.

 

Do your duty: Drink the booze, save the bees

 

Volg ons via facebook, instagram en linkedin of stuur een mail; info@seriousbeedistillers.nl

 

Serious Bee Distillers

Van Heekstraat 15

3125 BN Schiedam

Leave a Reply