Ondernemersverhalen

Edwin Keijzer van Hoveniersbedrijf Citroen2 min lezen

By 6 februari 2020 No Comments

Op zijn bakfiets rijdt Edwin door de buurt om bij zijn klanten langs te gaan.

Al de 20 jaar in het vak en nog nooit reclame gemaakt , een website gehad of een bus beplakt. Toch beschikt Edwin over een wachtlijst voor nieuwe klanten. Wie doet dat Edwin, hovenier van beroep, na?

Wat begon uit hobby, door een arbeidsconflict een inkomsten bron werd, is uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Als autodidact vergaarde hij veel kennis uit boeken, van het internet en collega hoveniers.

Twintig jaar later kan Edwin alles in een tuin. Dat kwam niet vanzelf! Ik nam klussen aan waarvan ik niet zeker wist of ik het kon. Meerdere keren moest ik een collega om advies vragen. Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt, maar dat hoort bij het leerproces.

Het vak

Hoveniers maaien niet alleen het gras of snoeien de bomen: er komt een stuk meer bij kijken. Alles doe ik zelf: van het ontwerpen van de tuin tot het aanleggen van terrassen. Een goede hovenier kan alles van A tot Z zelf doen of weet wie hij waarvoor moet inschakelen. In de hovenierswereld is er bijna geen haat en nijd. Omdat er zo weinig goede hoveniers zijn, helpen wij elkaar graag met opdrachten. Er is veel respect naar elkaar toe, we pakken elkaars klanten niet af.

De communicatie naar de klanten staat hoog in het vaandel. Altijd is Edwin op tijd. In die twintig jaar is Edwin bij veel klanten gast aan huis geworden: je maakt alles met je klanten mee, geboortes en sterfgevallen en alles wat daartussen in een mensenleven gebeurt. Dat is een van de mooiste dingen uit het vak.

Klimaatsverandering

Het word steeds warmer in ons land het is begin februari de bloemen komen uit de grond en de bomen krijgen alweer nieuwe blaadjes.  “Waar ik vroeger in de wintermaanden alleen een beetje kon snoeien, onderhoud ik nu gewoon de hele tuin actief. Alle planten en bomen worden nu allemaal in containers gekweekt zodat de wortels perfect zijn. Waardoor we het gehele jaar kunnen planten. Tegenwoordig plant ik palmbomen en olijfbomen bij mensen in de tuin. “Twintig  jaar geleden zouden mensen mij voor gek verklaren” lacht Edwin.

Leave a Reply