Ondernemersverhalen

Gemeenteraadslid van de week: ondernemer Alwine Winsen5 min lezen

By 21 februari 2018 No Comments

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Op 21 maart kunnen alle inwoners van boven de 18 in Nederland gaan stemmen op een vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Als ondernemer heb je veel te maken met de gemeente; denk bijvoorbeeld aan verschillende vergunningen aanvragen, of regels waaraan je moet voldoen als ondernemer. Veel gemeentes bieden hulp of begeleiding bij zo’n traject aan ondernemers. Daarom wil MKB Belangen aandacht schenken aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Deze week een interview met Alwine Winsen van het Social Liberaal Verbond uit Schiedam.

Wie is Alwine van Winsen en wat is jouw band met Schiedam?

“Ruim 20 jaar geleden verhuisde ik van Amsterdam naar Schiedam. Ik werkte bij een reclamebureau in Rotterdam en was veel tijd kwijt aan woon-werkverkeer. Verhuizen naar Rotterdam zag ik niet zitten. Ik zocht eigenlijk een kleine stad met een historische kern, waar je overal naar toe kunt lopen. Rustig wonen, in een historisch centrum en toch alles binnen handbereik hebben. De keuze voor Schiedam lag voor de hand.

Huizenprijzen waren aantrekkelijk en ik merkte dat je heel veel kunt bereiken in Schiedam op cultureel gebied. In tegenstelling tot een grote stad als Amsterdam; als je daar iets bedacht was het er al of moest je opboksen tegen grote organisaties. Schiedam is een goede stad om te pionieren. Vanaf 1 januari 2000 werk ik als zelfstandig ondernemer, vanuit Schiedam. De ideeën die ik kon uitvoeren, in samenwerking met wisselende groepen mensen, leverden me een groot lokaal netwerk op.

Later werd ik Directeur van het Jenevermuseum, een mooie en intensieve periode, ook daar leerde ik veel leuke en interessante mensen kennen uit Schiedam.

Ik ben in de loop van de tijd erg gehecht geraakt aan deze stad, bovendien heb ik me gaandeweg over veel zaken die deze stad aangaan een mening kunnen vormen.

‘Moet jij niet iets in de politiek?’ vroegen mensen me vaak.

Dat vond ik op zich een goed idee, maar er was geen enkele partij waar ik voldoende ‘match’ mee had. Die is er nu gelukkig wel, en dat is de nieuwe lokale partij het Sociaal Liberaal Verbond”.

 

Waar geniet je het meest van in jouw rol in de politiek?

“Ik vind het geweldig als heel veel mensen meedoen en meepraten over een onderwerp. Laatst was er een vergadering over het kappen van 76 bomen op de Westfrankelandsedijk. Er waren veel ‘insprekers’ en je merkte dat dit onderwerp veel mensen raakte. Fantastisch, die energie die er dan ontstaat. Dat is de energie van een goedwerkende lokale democratie. Eigenlijk gebeurt dit veel te weinig en ik hoop dat we dit in de toekomst veel vaker gaan meemaken”.

 

Het vertegenwoordigen van een stad is een grote verantwoordelijkheid en je hebt het waarschijnlijk erg druk, heb je tips om je tijd zo goed mogelijk te managen?

“Je tijd goed indelen, structureel te werk gaan. Ik deel mijn dag in tijdvakken in: ‘s morgens plan ik afspraken, en aan het eind van de ochtend neem ik mijn stukken door. Het behandelen van emails doe ik bijvoorbeeld aan het einde van de dag. Uiteraard is het schema flexibel in geval van spoed.”

 

SLV Schiedam, waar staat het voor en waarin verschilt het van andere partijen?

“Het Sociaal Liberaal Verbond is een lokale partij. Eén van de nieuwe. Onlangs is via loting bepaald dat we nummer 12 op de verkiezingslijst zijn. Het SLV wil een Schiedam van, voor èn door Schiedammers. De mensen die bij de gemeente werken zouden niet moeten halen, maar vooral brengen. Burgerparticipatie gaat ons niet ver genoeg. Dan is de beweging nog steeds vanuit de inwoner naar de toren, terwijl het andersom zou moeten. Ambtenaren moeten veel meer betrokken zijn bij de stad en proactiever werken. Je zou andersom kunnen spreken van ‘ambtenarenparticipatie’.

Daarnaast kunnen processen veel beter geregeld worden. Neem bijvoorbeeld de afdeling Vergunningen; als er maximaal zes weken staat voor een procedure, betekent dat niet dat in week vijf de aanvraag voor het eerst bekeken hoort te worden. Na zes weken krijgt de aanvrager dan te horen dat de spullen niet compleet zijn. Vervolgens duurt het opnieuw zes weken… Dat is geen houding waar een ondernemer mee uit de voeten kan. Als een procedure sneller kan dan de termijn die er maximaal voor staat, moet dat kunnen.

 

Doen wat je zegt en zeg wat je doet…

De gemeente is van goede wil. Er verschijnen allemaal prachtige beleidsnota’s over inkoop, communicatie, gedrag, noem maar op. Maar in de uitvoering schort er vaak van alles aan. Er zijn voorbeelden te over. En meestal gaan deze fouten ten koste van de Schiedamse inwoners of ondernemers. Als gemeente ben je in dienst van je stad, de inwoners en ondernemers betalen daar namelijk belasting voor. Als dat kwartje nou eens zou vallen…

 

Je bent momenteel nummer 4 op de lijst, waarom zouden mensen nou juist op jou moeten stemmen?

“Ik ben woordvoerder voor de portefeuilles cultuur, ondernemerschap, toerisme, binnenstad en duurzaamheid. Met al deze onderwerpen heb ik veel ervaring in Schiedam en als gevolg daarvan een goed ontwikkelde visie. Deze heb ik samen met veel andere Schiedammers gevormd. En velen weten dat ik bereid ben hard te vechten voor iets waar ik in geloof.”

 

Je staat onder andere voor ondernemerschap, wat wil je precies gaan doen voor ondernemers in Schiedam?

“Het is niet makkelijk om te ondernemen in Schiedam. Ik heb veel bedrijven zien vertrekken de afgelopen tijd. Als ik deze ondernemers spreek is het antwoord steeds hetzelfde. Het is te ingewikkeld in Schiedam, te veel regeltjes en te hoge belastingen. Dat moet veel makkelijker kunnen.”

Kijk voor informatie op https://slvschiedam.nl