Ondernemersverhalen

Gerrit en Franca van Imkerij de Nesse3 min lezen

By 23 januari 2020 No Comments

In de regio Krimpenerwaard ligt langs de rivier de IJssel imkerij De Nesse. Gevestigd in een oude boerderij, kun je bij Gerrit en Franca Burger veel meer dan alleen maar honing kopen!

Gerrit is geboren in Ouderkerk aan den IJssel en heeft daar bijna zijn hele leven gewoond. Vlak nadat hij daar een oude boerderij kocht, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Franca. Hij verhuisde naar Ede-Wageningen waar zij destijds woonde. Na daar een aantal jaar te hebben gewoond, besloot het stel in 2006 te verhuizen naar de boerderij van Gerrit.

Tien jaar geleden heeft Gerrit een bijencursus gedaan, waar zijn passie voor bijen verder opbloeide. Franca deed vier jaar later de cursus Gastheer van de Krimpenerwaard. Deze cursus stimuleerde recreatie en toerisme in de Krimpenerwaard. Idee was om een bed and breakfast te starten. Het liep echter anders. Het ondertussen ondernemersstel begon een imkerij.

Oorspronkelijk is Franca geen ondernemer, ze heeft een achtergrond in het onderwijs. Het ondernemerschap gaat haar goed af, mede door de cursus. Tijdens die cursus kwam zij in contact  met andere ondernemers, waarvan zij veel heeft geleerd. Het afwisselende werk als ondernemer spreekt haar erg aan.

Gerrit is al lang een ondernemer: hij  heeft een management adviesbureau in de bouw. Daarnaast is hij actief als imker. Hij zorgt dat de bijenkasten worden geplaatst en houdt zich bezig met de bijen.

Naast de imkerij worden er workshops georganiseerd, zoals koken met honing, kaarsen maken van bijenwas en “het bijenpraatje”, een educatieve workshop over de bijen. Dit is allemaal begonnen toen Franca werd gevraagd of zij ook kinderfeestjes kon organiseren. ‘’Ja!’’ antwoorde zij enthousiast. Nu zijn het niet langer alleen kinderen die de imkerij bezoeken. Ook ouderen, tuinclubs en onlangs heeft zelfs een koor een huiskamerconcert gegeven.

Iedereen is welkom bij imkerij De Nesse, niet alleen voor honing of workshops, zij kunnen je ook alles over de regio vertellen.

 

De ondernemers is in de regio werken nauw met elkaar samen iets wat je in deze tijd nog zelden ziet. Zo is de honing van Gerrit en Franca terug te vinden bij lokale kaasboeren en hoogwaardige groenteboeren in de regio. Helpen zij de fruittelers door bijenkasten te plaatsen. De bijen zorgen er voor dat de bloemen bestuift worden zodat de teler een goede oogst heeft. Deze kasten worden ook bij lokale ondernemers geplaatst zodat zij hun eigen honing hebben om deze te verkopen. De ondernemers zijn zeer hecht betrokken met elkaar dit zie je in het de workshops die overlappen. Zo komt Franca langs bij de kaasboer en verteld daar wat over de  bijen en geeft dan een workshop om het programma aan te vullen. Franca vind het mooi dat de ondernemers elkaar ook wat gunnen “niet concurreren maar samen verbinden’’.

Voor dit jaar staat er weer genoeg op de planning zo zal de opening van de Bee & Bee een bed and breakfast in juni haar deuren openen. Het bijeneiland  is een nieuw project wat gestart is met de gemeente.  Rond om de surfplas is het idee gekomen om hier een paar bijenkasten te plaatsen. Hier zullen wij eens in de zoveel tijd lezingen gaan geven over de bijen voor de mensen in de omgeving. Maar ook buiten de regio zijn er plannen. Je zult niet zo snel bijen zien in de grote stad, hier word verandering in gebracht. In Rotterdam zijn er al een paar bedrijven die bijenkasten op hun dak hebben geplaatst. Dit zullen er in de toekomst nog meer gaan worden. Het is niet alleen goed voor de natuur maar het personeel kan er ook nog wat van leren.

Leave a Reply