Ondernemersverhalen

Het zal je maar overkomen – Aanbestedingen? Weg ermee!1 min lezen

By 31 maart 2017 No Comments

Ad van der Kouwe ‘De plaag van deze tijd zijn aanbestedingen. Natuurlijk is het goed dat de overheid ernaar streeft om opdrachten eerlijk te verdelen en verantwoord met belastinggeld om te gaan. Zoals het systeem nu echter functioneert is het resultaat echter precies tegenovergesteld aan de intenties.’

‘Het is voor kleine bedrijven nagenoeg onmogelijk om via aanbestedingen opdrachten te verkrijgen. Het kost ongelooflijk veel tijd, geld en energie om alle formaliteiten af te werken, terwijl de kans op succes te klein is om die investering te rechtvaardigen. Daarnaast is de hele inschrijvingsprocedure zo ver geformaliseerd dat het zeker ten koste zal gaan van creativiteit en innovatie.

Vanuit de beste bedoelingen – daar ben ik van overtuigd! – komen er nu heel wat opdrachten op de verkeerde plek terecht en wordt er uiteindelijk te veel geld betaald voor een middelmatig product. Want ook dat gevaar ligt op de loer: er wordt zo hevig ‘op safe’ gespeeld dat vernieuwing en avontuur onvermijdelijk het onderspit delven.

Nagenoeg iedereen is het er wel over eens dat het tijd is om regeltjes te gaan schrappen. Wat mij betreft zijn de aanbestedingsregels een goed begin. Natuurlijk kan tegengeworpen worden dat schrappen de deur opent voor vriendjespolitiek en cliëntelisme, maar ik denk dat het dat risico waard is: mensen die kwaad willen, weten altijd wel een weggetje te vinden!’

Deel en win een prachtig boek!

U leest het goed. Wanneer u dit artikel vanaf facebook deelt op uw eigen facebookpagina, maakt u kans op een prachtig boek ‘The dutch and their bikes’ door Shirley Agudo, natuurlijk vormgegeven door Manifesta.

Manifesta Idee & Ontwerp

Jufferkade 46

3011 VW Rotterdam

010 – 413 19 12

www.manifesta.com