Ondernemersverhalen

Het zal je maar overkomen – Van beurskrach naar 9-111 min lezen

By 14 april 2017 No Comments

In 1996 maakte ik een solo ‘interieur’ tentoonstelling, samengesteld uit zelf ontworpen en beschilderde meubels, een geknoopt tapijt, zelfs handbeschilderd behang. Dat was allemaal mogelijk omdat mijn werkdagen toen nog 48 uur telden.

Eén van de kasten die ik maakte was een hoge kast, gebogen op wielen in de vorm van een flatgebouw. De voorkant, tegelijkertijd ook de deur, was beschilderd met raampjes en vallende mannetjes gekleed in tuxedo’s (een verwijzing naar de beurskrach van 1929 toen verschillende beursspeculanten, totaal berooid, een eenmalige en finale reis naar het plaveisel ondernamen.) De deurgreep was een rood speelgoedvliegtuigje.

De kast werd verkocht, en vormde bij de koper thuis het middelpunt van een verzameling van mijn werk. Vijf jaar later, toen twee vliegtuigen de torens van het World Trade Center in New York binnenvlogen, kreeg mijn kast-kunstwerk een totaal andere betekenis. De mensen die ervoor kozen om te springen in plaats van te verbranden en langs de gevel van de brandende gebouwen al die verdiepingen naar beneden vielen, staan nog altijd op mijn netvlies gebrand.

Like-and-share actie
Wanneer je dit artikel liked en deelt via de facebookpagina van MKB Belangen, maak je kans op een echte zeefdruk van Jacques Tange, met een letter naar keuze. De serie werd door Jacques gemaakt ter illustratie van het ‘Woordenboek van platte taal’.

Jacques Tange
Grote Markt 6a
3111 NJ Schiedam
M 06 24675197
www.jacquestange.com