Ondernemersverhalen

Hofleverancier B.J. Carlier2 min lezen

By 30 januari 2020 No Comments

De titel hofleverancier is bestemd voor de kleine en middelgrote familiebedrijven met een regionale uitstraling. Een bedrijf moet minimaal 100 jaar bestaan en een uitmuntende reputatie hebben. Vroeger was het noodzakelijk dat de bedrijven aan het hof leverde dit is tegenwoordig niet meer nodig. Van de 1,8 miljoen bedrijven in Nederland zijn er maar 454 hofleverancier waarvan bakkerij B.J. Carlier er een is.

3 november 1900 is bakkerij B.J. Carlier opgericht in het pittoreske Kralingen. De eerste drie jaar verliepen zo goed dat ze naar een groter pand zijn verhuisd, een paar straten veder op. Waar zij nog steeds actief zijn tot op de dag van vandaag aan de Avenue Concordia 57.

Toen ik binnen trad in de bakkerij leek het wel of ik terug in de tijd ging naar de jaren 30. Het gehele winkelinterieur was nog in authentieke staat. Het eiken houten meubilair moet twee keer per jaar de was, een heel karwei zegt Arjan lachend. Twee wat ouderen dames plaatsten een bestelling aan de toonbank. Deze dames zijn trouwe klanten en komen al velen jaren bij hun favoriete bakkerij.

B.J. Carlier is een van de vijf zaken die in Rotterdam met trots het predicaat hofleverancier mag dragen, dit is natuurlijk niet zonder reden. Er zijn veel vasten klanten die van generatie op generatie in de winkel komen. Nu de wijk steeds meer aan het verjongen is weten de jongeren ook de bakkerij gemakkelijk te vinden. Sommige klanten komen van ver buiten de regio om hun favoriete koekjes en gebak te kopen bij Carlier.

Wat Carlier een authentieke bakkerij maakt is dat alles van A tot Z zelf met de hand is gemaakt verteld eigenaar Arjan van Poll met trots. Geen afbak of voorgebakken producten deze zijn hier niet te vinden. Echt ambachtelijk vakwerk zie je nog zelden in de hedendaagse bakkerij. De aandacht en liefde die in het werk is gestoken proef je ook terug in de producten.

De stad Rotterdam is ook goed vertegenwoordigd in de zaak. Als ode aan de is het Ankertje gemaakt. Op het koekje staat van vanzelfsprekend een anker met daar onder uitgeschreven Rotterdam. Boven aan het koekje is er een klein stukje uitgehold zo dat je extra grip hebt als je het koekje in de thee doopt.

Arjan is een hardwerkende ondernemer die van s ’morgens vroeg tot s ‘avonds in de bakkerij te vinden is . Als hij het bedrijf in één zin zou beschrijven is dat liefde voor het vak. Arjan is pas tevreden wanneer zijn klanten tevreden weer uit de winkel lopen.

Leave a Reply