Ondernemersverhalen

Jorg Huizinga van MKB Muziek3 min lezen

By 16 januari 2020 februari 5th, 2020 No Comments

De negenentwintig jarige ondernemer Jorg Huizinga komt niet pas kijken in de muziekwereld. Hij is zelf ook muzikant en heeft ook een tijd bij een platenlabel gezeten. Alle muziekkennis en ervaring in de muziekindustrie hebben hem geen windeieren gelegd.

 

Het idee voor MKB Muziek is ontstaan op mijn vierentwintigste toen ik nog werkzaam was in een winkel. Ik merkte op dat wij als personeel geen invloed hadden op de muziek die er werd gedraaid in de winkel. Met mijn muzikale ervaring had ik het graag anders gezien. Toen ik mij meer ging verdiepen in het wat en waarom er voor bepaalde muziek gekozen wordt in winkels, merkte ik al gauw dat hier aardig wat kosten mee gemoeid zijn voor ondernemers en dat je als ondernemer niet echt een vrije keuze hierin kon maken. Voor mijn scriptie heb ik mijn ideeën verder uitgewerkt wat vervolgens resulteerde in mijn bedrijf: MBK Muziek.

 

Waar begin je als gestarte jonge ondernemer ?

In het begin zijn wij door heel Nederland gereden op zoek naar artiesten die ons van muziek konden voorzien. Langs muziekwinkels en muziekscholen om hier te flyeren. Niet alleen om onze muziekbibliotheek verder uit te breiden maar ook als een opstapje om aanstormend talent een podium te geven.

 

Waar loop je tegen aan als jonge ondernemer ?

Toen we net begonnen waren kwamen we al snel in de aandacht van holdings en investeerders die wat zagen in ons bedrijf. Dit is natuurlijk altijd een goed teken en betekend dat mijn plan goed is. Waar ik tegenaan liep is dat je als startende ondernemer nog geen klantenportfolio hebt opgebouwd. Dit merkte ik al snel bij de grotere bedrijven. Soms zit je leeftijd je ook wel eens in de weg, mensen denken al snel dat je te jong bent om een goede ondernemer te zijn. Echter werkte dit ook wel eens in mijn voordeel, dat ze het juist prijsden dat ik zo jong al ben begonnen met ondernemen. Zoals Noxu een groot dance label waarvan haar artiesten ook terug te vinden zijn op de ADE (Amsterdam Dance Event) waar wij nu een samenwerking mee hebben.

 

Voordelen van je eigen bedrijf ?

Toen ik nog in loondienst was merkte ik dat als ik een idee had of iets wilde veranderen dat dit altijd moeilijkheden met zich mee bracht. Dit wilde ik graag anders aanpakken in mijn eigen onderneming en heb ik ook gedaan. Voor mij is vrijheid en afwisseling erg belangrijk en dit heeft MKB Muziek mij zeker gebracht. Geen enkele werkweek is hetzelfde, absoluut geen 9 tot 5 baan. De samenwerking met de muzikanten en de klanten brengen mij elke week weer op nieuwe plekken waar ik weer van leer.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen ( MVO)

Een “win-win” situatie naast dat de artiesten ons muziek aanleveren is dat wij de artiest ook  helpen door hen een platform te bieden. Hier wijzen wij hen de weg in de muziekwereld met onze achtergrond in deze wereld. Wij hebben veel kennis opgedaan en deze kennis delen wij met hen. Van het juridische aspect hebben de meesten artiesten amper verstand, ook hier bieden wij de handvatten die nodig zijn.

Het doel is dat iedereen er gelukkig van wordt. De artiesten leveren ons materiaal aan en wij zorgen voor een goede vergoeding. Een platform voor de artiest en de nodige begeleiding. Het zal je verbazen hoeveel goede muzikanten er in Nederland zijn welke nog niet ontdekt zijn.

 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bekijk de website van MKB Muziek >>

Leave a Reply