Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal – Als je creatief bent, blijf je altijd overleven3 min lezen

By 7 juni 2017 No Comments

Onno Backer (44) en Arie van Aken (53) zijn meubelmakers met hart en ziel. Samen startten zij in 2000 hun eigen bedrijf, Van Aken & Backer Meubelmakerij. Maar dat ging niet van een leien dakje.

Onno Backer vertelt: Ik was bezig met het bouwen van een boot. Dat vond ik zo leuk, dat ik wilde jachtbouwer worden. Daar zijn in Nederland niet echt opleidingen voor, dus besloot ik naar het HMC (Hout & Meubilerings College) in Rotterdam te gaan, daar hadden ze tenminste een specialisatie ‘jachtbouw’. Ik was toen 23, redelijk op leeftijd om aan zo’n opleiding te beginnen. De specialisatie was niet helemaal wat ik ervan verwachtte, maar ik heb de opleiding afgemaakt.

Op mijn 27ste kwam ik nergens aan de bak, want ik was te oud en had te weinig ervaring. Tot een bedrijf me wel wilde inhuren als zzp’er. Toen heb ik me meteen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Boatshows
Bij dit bedrijf werkte Arie van Aken. Ik werd samen met Arie gedetacheerd bij een grote standbouwer waarvoor we veel naar het buitenland moesten om grote botenshows op te bouwen. Tot ik erachter kwam dat er over mijn rug veel verdiend werd door deze detachering. Toen ben ik er meteen mee gestopt. Ik ben in die tijd wel letterlijk overal geweest, van Monaco tot Florida en zelfs in Singapore. Dit intensieve werk betaalde goed waardoor we veel konden sparen.

In 2000 trokken Arie en ik de stoute schoenen aan en begonnen we ons eigen bedrijf. Van Aken & Backer Meubelmakerij. Dat viel in het begin helemaal niet mee. We hadden geen klanten en onze voormalige ‘werkgever’ was niet bepaald een ambassadeur voor ons.

Ups en downs
Tot we na een jaar werden ingehuurd door hetzelfde standbouwbedrijf, waardoor we verschillende projecten in het buitenland konden doen. Daarna werd alles anders. Het bedrijf bleef gewoon lekker draaien. Natuurlijk hebben we zo zijn ups en downs gekend. Zoals het moment dat een investeerder het nodig vond om beslag te leggen op ongeveer alles wat we hadden. Zelfs op één van onze belangrijkste machines, onze CNC boor- en freesmachine. Dat was een erg vervelende periode, maar alles is gelukkig goed gekomen. Onze ervaring is dat als je een beetje creatief bent, blijf je altijd overleven.

Voor een stabiele bedrijfsvoering is het belangrijk om een paar vaste klanten te hebben, die regelmatig een opdracht neerleggen. Steeds opnieuw kun je jezelf dan bewijzen als betrouwbare leverancier. Zo’n relatie is goud waard.

Mooie dingen maken
Wat ook heel belangrijk is dat je steeds blijft bijsturen op kwaliteit. Als dat mogelijk is, tenminste. Anders drijf je met je bedrijf de verkeerde kant op. En voordat je het weet maak je dan alleen nog goedkope spaanplaatmeubeltjes. Terwijl wij juist zo goed zijn in het maken van ècht bijzondere dingen, het liefst van mooi massief materiaal. Daar haal je voldoening uit.

Nieuwe uitdagingen
We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Een voorbeeld daarvan is onze nieuwe ontwerpsoftware. Ideaal om een nieuw ontwerp tot in detail mee te kunnen presenteren. Ik was er eigenlijk nog maar net mee aan de slag, toen er een nieuwe klant kwam met een grote opdracht, waarbij nadrukkelijk de wens werd uitgesproken de ontwerpen uit te werken in die nieuwe presentatiesoftware. Het was best een uitdaging om dit zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, maar het is gelukt! De klant is binnen en de eerste vervolgopdrachten ook.

ab-meubels.nl