Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal – ‘Iedere zomer heb ik meer dan een miljoen vriendinnen’4 min lezen

By 9 maart 2017 No Comments

Het is geen voor de hand liggende hobby, imkeren. Maar om er ook nog je beroep van te maken, dat is wel héél bijzonder. Peter Schallenberg werd imker, voor de bijen.

Er zijn opmerkelijk weinig imkers die zich bezighouden met het probleem van de bijensterfte. Bijen sterven wereldwijd in groten getale aan verschillende oorzaken, waarvan de Varroamijt de meest aggressieve is. Een klein vervelend beestje dat in de korf of kast zijn eitjes legt op het ‘broed’ van de bijen. Daarnaast spelen pesticiden en verschraling van de natuur een rol. En als klap op de vuurpijl zijn er ook te weinig imkers, en van degenen die er zijn ligt de gemiddelde leeftijd ver boven pensioengerechtigd.

‘De meeste professionele imkers in Noord Europa zetten hun volken in voor de bestuiving van voedselgewassen en fruitboomgaarden. Het is nauwkeurig uitrekenen om als imker contracten af te sluiten met een zo groot mogelijk aantal fruittelers en groentekwekers. De bijenvolken van zo’n imker reizen dan gedurende het bestuivingsseizoen langs zoveel mogelijk lokaties, soms tot ver in het buitenland. Afhankelijk van de prijs worden er meer of minder bijenvolken geplaatst, gedurende kortere of langere tijd. Het is hard werken en de concurrentie is moordend.

De honing die deze bijen produceren wordt door deze imkers vaak gezien als lastige en bewerkelijke bijkomstigheid. Het is een bijna industriëel gebruik van bijen.’

‘Er zijn ook imkers die het juist alleen maar voor de honing doen. Daar komen weer andere dingen bij kijken. Meestal wordt daar een speciaal bijenras voor ingezet, met betere ‘haal-eigenschappen’. Belangrijk voor een grote honingopbrengst is de hoeveelheid bloeiende gewassen in de omgeving. Een honingbij heeft een axiradius van 3 kilometer.’

Zonder bijen wordt het heel lastig in de natuur en in de groente- en fruitteelt. We hebben ze nodig voor het bestuiven van meer dan 90 van de 350 belangrijkste voedselgewassen. Er zou grote schaarste ontstaan, vele gewassen zouden uitsterven, met enorme verschraling van het landschap en ons menu tot gevolg. Geen fruit, geen wijn, weinig soorten brood, noem maar op. Alles begint zogezegd met de bloemetjes en de bijtjes…

100 procent resistente bijen

Peter teelt gezonde en resistente bijen, die bestand zijn tegen de varroamijt. Hij is er als enige ter wereld in geslaagd om bij het meest voorkomende bijenras, de Carnica-bij, 100 procent resistentie te bereiken (zonder inteeltverschijnselen). Maar daar is het probleem nog niet mee opgelost. Het teeltprogramma moet flink worden uitgebreid in capaciteit. Deze resistente bijen moeten namelijk de hele wereld over. Om de bijensterfte ook op andere plaatsen in de wereld een halt toe te roepen. Daar is geld voor nodig.

Knoeierij

In de internationale honinghandel wordt massal geknoeid. Een onlangs gepubliceerd (maar nog niet vrijgegeven) Belgisch rapport spreekt over percentages van 65 procent van de honing die er in de winkels verkocht wordt. Daarom wil Peter importkanalen opzetten, voor pure honing waar niet mee geknoeid is en waar de imkers ter plaatse fatsoenlijk voor betaald worden. Zodat de herkomst van de honing tot aan de imker is terug te leiden. In koffie en chocola vinden we dit inmiddels al helemaal logisch en normaal.

Opleidingen

Een derde ambitie is te werken aan het stroomlijnen van het opleidingstraject om imker te kunnen worden. Het zou mooi zijn als er internationale eenduidigheid komt met een erkende certificering, waarvan de naleving met regelmaat gecontroleerd wordt. Ook is het belangrijk om meer docent-imkers op te leiden, zodat er snel meer mensen op een verantwoord niveau kunnen imkeren.

Adopteer een koningin

Wilt u Peter helpen met zijn drievoudige missie? Adopteer dan een bijenkoningin! Dat kan al voor 240 euro. De koningin leeft gemiddeld 4 jaar. U mag haar zelf een naam geven, die op een ingelijst adoptiecertificaat komt te staan. Dat certificaat kunt u ophangen, om aan te tonen dat u bewust bezig bent met duurzaamheid. Ook is het mogelijk om een bijenvolk te adopteren.

Honing met een verhaal

U kunt ook honing bestellen. Uiteraard is dit zuivere bijenhoning, waarvan de herkomst zo nauwkeurig mogelijk wordt omschreven. Met de aankoop van deze honing, draagt u ook al bij aan het opzetten van een internationaal teeltprogramma.

Deel en win

Win zes potjes van 250 gram gegarandeerd natuurzuivere Honing met een Verhaal. Like het artikel op de pagina van MKB Belangen en deel het facebookbericht op uw eigen facebookpagina.

Kijk op de website van Honing met een Verhaal. Daar vindt u alle informatie.

honingmeteenverhaal.nl

facebookpagina Honing met een Verhaal