Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal – Ik heb alles voorbij zien komen, vanaf 5-gats ponsbandjes3 min lezen

By 19 april 2017 No Comments

Rainier de Groot groeide mee met de ontwikkeling van de computer. Hij had al een computer thuis toen het woord PC (Personal Computer) nog niet bestond. Als één van de allereersten verdiepte hij zich in digitale informatie overdracht. ‘Nog voordat er floppy disks waren en even later diskettes, had je 5-gats ponsband, waar het programmaatje dat je had geschreven mee opgeslagen werd. En natuurlijk cassettebandjes!

Analytisch vermogen en technisch inzicht
Rainier volgde eind jaren ’70 een totaal nieuwe opleiding ‘commerciële elektronica’, waar hij opgeleid werd om een eigen zaak te runnen in bijvoorbeeld TV en Video. Hij leerde daar hoe de apparatuur werkte en hoe reparaties gedaan konden worden. Daarnaast werden ook de zakelijke en administratieve aspecten van het runnen van een bedrijf onderwezen.

Hij begon daarna met een baantje in de offshore. Het was hard werken maar vaak volgens een inefficiënte planning; er ging veel tijd verloren met wachten. Op zulke momenten zat Rainier achter de enige computer die er op de afdeling stond. Hij leerde zichzelf programmeren.

Toen hij een paar jaar later besloot zijn heil elders te zoeken, kon hij met zijn computerkennis overal aan de slag. Een opleiding heeft hij er nooit voor gehad, die bestonden toen nog niet. Hij groeide simpelweg mee.

In een tijd zonder e-mail, internet en mobiele telefoons
Als systeembeheerder kon je tientallen jaren rekenen op een vaste cyclus als zekerheid. Eens in de twee à drie jaar moesten platforms vernieuwd worden, compleet met nieuwe systemen en software. De ontwikkelingen in apparatuur gingen snel, evenals de eisen die eraan gesteld werden. Als je als bedrijf niet op tijd aanhaakte, kon je ervan op aan dat je langzamerhand de grip kwijtraakte, met alle gevolgen van dien. Behalve het oplossen van probleempjes omdat systemen misschien niet altijd even stabiel waren, had je dus altijd volop werk in het vernieuwen en inrichten van computers en toebehoren.

In 1990 startte Rainier zijn eigen ICT-bedrijf Gisek Services. Daarmee ondersteunt hij het midden- en kleinbedrijf bij automatiseringsvraagstukken in de meest ruime zin van het woord.

‘Systeembeheer is de laatste jaren veranderd, veel eenvoudiger geworden. Het is niet meer nodig om zo snel alles te vernieuwen en je ziet ook de systemen niet meer zo snel veranderen. Updates kunnen mensen makkelijk zelf draaien via internet.’

‘Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar als je moet bestaan van automatisering wel een reden om bezorgd naar je eigen toekomst te kijken.’

Een nieuwe fase
De èchte ontwikkelingen vind je tegenwoordig in specialistische software. Modules op maat voor specifieke toepassingen.

‘Plotseling deed zich de mogelijkheid voor een bedrijf te kopen. Van Zutphen Noord-Holland, een bedrijf waar ik al vaker mee samengewerkt had omdat we gedeeltelijk dezelfde klantenkring bedienden. Ik wist dus min of meer waar ik aan begon. De cultuur en de service kende ik al, maar ik moest me wel snel verdiepen in de mogelijkheden van Unit4 Multivers. Voor het eerst deed ik een ICT-opleiding, ik ben nu gecertificeerd.’

‘Dit nieuwe bedrijf bleek een hele andere facturatiestructuur te hebben dan mijn eigen bedrijf. Daar kon ik factureren op basis van wederverkoop en urendeclaratie. Nu komen er opeens abonnementen voor verschillende periodes voorbij. De ene klant betaalt bijvoorbeeld per maand, de andere per jaar. En niet te vergeten automatische incasso’s. Dat vraagt aanzienlijk meer tijd voor iemand die de administratie doet. Gelukkig kunnen we daarbij gebruik maken van de uitgebreide functionaliteit van Multivers.’

Alles wordt ‘slim’
In de toekomst ga je zien dat computers steeds meer echt om je heen functioneren. Alles wordt ‘slim’. Niet alleen de thermostaat (die we nu al heel gewoon vinden), maar bijvoorbeeld ook de oven en de vuilnisbak. En alles, maar dan ook echt àlles is te controleren via je telefoon.

http://www.gisek.nl/

http://www.vznh.nl/