Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal – Ik wilde vroeger uitvinder worden…3 min lezen

John Tromp zou ooit gaan varen op de koopvaardij, als radio officier. Maar na het behalen van de diploma’s sprak de elektronica hem eigenlijk meer aan dan het varen. Hierdoor kwam hij als dienstplichtige terecht bij de verbindingsdienst van de Koninklijke Marine, waar hij aanvullende cursussen elektronica kon volgen. Direct na zijn diensttijd ging hij aan de slag als technicus voor het repareren van communicatie- en navigatie-apparatuur…

Alles zelf gebouwd
Fotografie was zijn hobby, en de ontwikkeling van de belichte filmpjes fascineerde hem. Hij wilde het proces graag zelf kunnen controleren, om zo het beste resultaat te krijgen. Dus bouwde hij zelf een ontwikkelmachine voor kleuren-diafilm en modificeerde een bestaande kleurenprinter. Zijn uitdaging was de foto’s die hij maakte zo natuurgetrouw mogelijk te reproduceren. Al snel had hij het proces zodanig onder controle dat hij een perfecte kleurweergave kon garanderen. Zowel door de manier waarop hij fotografeerde, als door zijn exacte ontwikkelmethodiek.

Daar waar een fotograaf doorgaans start met zwart-wit fotografie, om de basis van het vak onder de knie te krijgen, begon John met kleur. Hij was gefascineerd door de mogelijkheden van de techniek. Het creatieve aspect volgde later.

Clean Cut
Eind 1992 zei John zijn baan op. In 1993 begon hij zijn eigen studio en sinds 1994 fotografeert hij digitaal. Het was een ‘clean cut’, want daarna werd zijn kleurendoka opslagruimte. Hij raakte nooit meer een filmpje aan.

Waar veel mensen klagen dat de ontwikkelingen zo snel gaan, is John één van die pioniers die de weg plaveien voor de grote horde.

‘Pionier zijn heeft niets met leeftijd te maken, het is een permanente drang om te willen verbeteren, gecombineerd met nieuwsgierigheid. Je bent het of je bent het niet.’

Klanten groeien mee
De klanten van John groeien met hem mee… Het grootste gedeelte is al meer dan 15 jaar klant. Soms gaan ze tijdelijk ergens anders shoppen, maar meestal komen ze na een tijdje weer terug.

Elke fotograaf heeft zijn eigen visie. Daarom zullen tien foto’s van hetzelfde voorwerp, gemaakt door evenveel verschillende fotografen onderling totaal verschillend zijn. De fotograaf voegt zijn eigen ‘handtekening’ toe. Maar soms is dat absoluut niet gewenst.

Digitale ontwikkelingen in fotografie

Er was een tijd dat iedereen dacht zelf te kunnen fotograferen. Je kon namelijk voor niet zo heel veel geld al een professionele camera kopen. Vaak gehoorde opmerking in die tijd: ‘Laat Pietje maar fotograferen, want hij heeft een goeie camera.’ John zegt hierover: ‘Iedereen kan stenen kopen, maar dat betekent nog niet dat je een goede muur kunt metselen.’

‘Als je na een tijdje moet onderkennen dat de fotografie toch niet het gewenste resultaat oplevert, ben je een ervaring rijker en ga je toch maar weer naar een professionele fotograaf.’

‘Metamorfoze’: Programma Norm Nationaal Archief
John kan als één van de weinige fotografen in Nederland claimen een correcte wetenschappelijke opname te kunnen maken. Dat hoeft overigens niet hetzelfde te zijn als een mooie en sfeervolle foto. Maar wel de reden dat hij voor klanten met hoge technische eisen kan werken. Zoals Museum Boijmans van Beuningen, waar hij de collectie voor fotografeert. Of De Kunsthal, waarvoor hij regelmatig beeldmateriaal verbetert voor reproductie.

Lastige fotografieklanten die moeilijke objecten hebben om te fotograferen, zijn bij John aan het goede adres. Sieradenfotografie staat bijvoorbeeld te boek als bijzonder lastig. Een sieraad fotograferen, waarbij geen weerspiegelingen van de omgeving of hinderlijke lichtpunten zichtbaar zijn en tegelijkertijd de kleur en het karakter van het materiaal goed tot hun recht komen, is een specialisme. Natuurlijk kan er digitaal gecorrigeerd worden, maar hoe minder dat noodzakelijk is, hoe beter het eindresultaat. 

Studio Tromp
Griseldestraat 2
3077 CN Rotterdam
M 06 54625839
john@studiotromp.nl
studiotromp.nl