Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal van de week: Frank Baldi – Familiebedrijf – hoedenwinkel Jos van Dijck2 min lezen

By 24 mei 2019 No Comments

In de Bakkerstraat in Utrecht vind je veel moderne winkels, maar tussen al die nieuwe ontwikkelingen zit ook nog de sinds 1923 bestaande hoedenwinkel “Jos van Dijck”. Voor alle soorten en maten hoeden kun je hier terecht. Eigenaar Francesco “Frank” Baldi is de derde generatie die met veel trots in zijn winkel werkt.

Het begin

Door de naam denk je dat Jos van Dijck de winkel geopend heeft. Niets is minder waar: In 1923 was het Frank zijn oma die de zaak begon, precies op de plek waar hij nu nog zit. Dit was toen de vijfde hoedenzaak in de Bakkerstraat in Utrecht, op dit moment zijn zij de enige in de omgeving. Als kind van geëmigreerde Duitsers besloot zijn oma in de oorlog haar meisjes naam “Abelmann” op de pui te verruilen voor de naam van zijn opa “Jos van Dijck”. Frank, kleinzoon van Jos heeft na zijn vader in 2001 het stokje overgenomen.

Groter worden?

Groter worden met de hoedenzaak is wel iets waar Frank aan gedacht heeft, “Ik heb vaak gedacht of ik niet meer of beter moet met de zaak. Maar of ik daar echt gelukkiger van zal worden? De sores die gepaard gaan met het uitbreiden? Als twee keer zoveel geld verdienen hand in hand gaat met twee keer zoveel sores? Dan is het een kwestie van afwegen, ik verdien gelukkig een goede boterham met de winkel en ben blij met zoals het nu is.”

Francesco?

Francesco legt uit: “Mijn vader komt uit Italië, vandaar mijn Italiaanse naam. Toen hier veel werk aangeboden werd, is hij naar Nederlands gekomen. Wel wilde hij zo snel mogelijk weer terug, hij vond het verschil te groot. Het is ook wat, van een klein Italiaans dorp naar een Nederlandse stad. Gelukkig heeft de opa van een mede-ondernemer hem overtuigd om te blijven, waarna hij mijn moeder tegengekomen is.”

Assortiment

Hoedenzaak Jos van Dijck is te vinden aan de Bakkerstraat 12. Het grootste gedeelte van het assortiment is eigen import uit Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, USA, Australië en Zweden. De hele collectie wordt door Frank persoonlijk samengesteld. Geen hoed wordt ingekocht voordat die gepast wordt door hem zelf.

Frank kan je bij elke hoed een verhaal vertellen! “Dat krijg je als je hier je leven lang werkt en nogal nieuwsgierig bent aangelegd.”

 

Wil je meer weten over de hoedenwinkel Jos van Dijck? Neem dan een kijken op de website! Of wil jij jouw verhaal in de nieuwsbrief delen? Mail dan naar muguette@mkbbelangen.nl

Leave a Reply