Ondernemersverhalen

Ondernemersverhaal van de week: Mike van der Vliet – Van der Vliet Products3 min lezen

By 17 mei 2019 No Comments

Wie is Mike en wat doet Van der Vliet Products?

Mike van der Vliet is 20 jaar en studeert op dit moment communicatie. Naast deze HBO studie heeft hij zich sinds maart 2019 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met zijn eigen onderneming “Van der Vliet Products”.

Zijn bedrijf houdt zich bezig met de in- en verkoop van tweedehands artikelen. Wat hij precies verkoopt ligt aan de vraag die op dat moment speelt, het grootste deel van de producten hij verkoopt zijn kantoor- en studiemateriaal of consumenten elektronica zoals routers, versterkers en harde schijven.

Waarom heb je voor het ondernemerschap gekozen?

“Het zit wel een beetje in mij, mijn ouders en opa en oma hebben hun eigen bedrijf gehad. Daarnaast moest ik mijzelf altijd dwingen om echt te gaan werken als ik in loondienst was.

Tijdens de HAVO wilde ik van een aantal schoolspullen af en ik besloot deze op marktplaats te koop aan te bieden. Hier kwam ik er achter dat er redelijk wat marge op deze spullen zat. Hier ben ik mee verder gegaan en zo is mijn onderneming gestart.“

Hoe kom je in contact met jouw klanten?

“De inkoop gaat voornamelijk via particulieren op marktplaats of Facebook. Hier verkoop ik ook het meeste van mijn ingekochte spullen. Samenwerkingen komen vooral tot stand door LinkedIn, zo heeft een afnemer mij benaderd via LinkedIn. Ik heb gemerkt dat andere online kanalen voor mijn onderneming geen of te weinig toegevoegde waarde hebben.”

Wat is voor jou het leukste aan het hebben van een eigen onderneming?

“Ik vind het een voordeel dat mijn bedrijf net zo flexibel is als het ondernemerschap. De ene keer verkoop ik studiematerialen en de andere keer elektronica. Wel moet ik goed opletten wanneer ik wat in- en verkoop. Zo is juli een goede periode om studiemateriaal in te kopen en september juist het moment om deze spullen te verkopen.

Ook studeer ik nu nog en is dit goed te combineren, ik heb alle touwtjes zelf in handen en ik hoef niet elk weekend voor dag en douw op te staan om naar mijn werk te reizen. Als ik mijn studie heb afgerond wil ik dit natuurlijk wel groter aanpakken.”

Tegen welke obstakels ben je tot nu toe aangelopen?

“Ik handel natuurlijk vooral via internet, dus waar ik, helaas, soms mee te maken krijg is internetoplichting. Ik check iedereen zo goed mogelijk, dit doe ik door het rekeningnummer te controleren, te kijken of ze op Facebook bestaan of hun telefoonnummer te vragen. Maar dan nog kun je er mee te maken krijgen. Ook komt het soms voor dat ingekochte producten niet (naar behoren) blijken te werken, dat is erg vervelend.”

Heb je tips voor andere startende ondernemers?

“Ja zeker, het is erg belangrijk om je te verdiepen in de behoefte van jouw klanten; stel jezelf de vraag: ‘Bied ik meerwaarde met mijn product/dienst?’.

Daarnaast is het ondernemerschap pieken en dalen, als je het alleen voor het geld doet gaat het niet lukken. Je moet er tegen kunnen dat de ene dag alles meezit en de andere dag alles tegen lijkt te zitten. Flexibiliteit is echt een belangrijke eigenschap voor elke ondernemer

Wees niet bang om mensen te benaderen en zo connecties te maken of om vragen te stellen en met mensen te sparren. Je zult echt om hulp moeten vragen als je dit nodig hebt. Natuurlijk leer je ook door te doen en van je eigen fouten.

Neem ook een moment om terug te kijken hoe het allemaal gelopen is en of jouw onderneming nog steeds is wat je wil.”

 

Ben je geïnteresseerd in Mike zijn verhaal of heb je andere vragen voor hem? Neem dan hier een kijkje!

 

 

Wil je zelf jouw verhaal vertellen? Neem dan contact met ons op!

 

Leave a Reply