Ondernemersverhalen

Ondernemersverhalen: Jezelf steeds blijven vernieuwen, uiteraard binnen het concept4 min lezen

By 16 februari 2017 No Comments

Het lijkt een verhaal uit een sprookje. In 2004 ontmoetten ze elkaar, ze werkten samen achter de bar in het eetcafé van de vader van Martijn. Nanne en Martijn werden verliefd en inmiddels runnen ze samen al ruim vijf jaar het succesvolle Grand Café Záálig Eten & Drinken, aan de Grote Markt in Schiedam.

Martijn Zaal is opgegroeid in de horeca en had alle papieren, Nanne Dries begon haar studie op de kunstacademie, om vervolgens over te stappen naar Cultureel Maatschappelijke Vorming, met als doel maatschappijleer te kunnen doceren… Dat liep dus een beetje anders.

Wat een leuke naam, ‘Záálig’…

In hun keuken vind je ‘wereldse’ invloeden. Gerechten en ingrediënten uit de niet- westerse keuken worden op verrassende wijze culinair gecombineerd met meer gangbare recepten. Nanne zegt daarover: ‘In het begin hadden we een behoorlijk gedurfde keuken, maar al snel kozen we voor een wat gematigder koers. Onze kaart is nu een evenwichtige mix van bijzondere gerechten en meer bekende recepten, zoals onze zelfgemaakte burger en natuurlijk de saté. Uiteraard wèl met onze eigen twist. Zo is er voor elk wat wils’.

Multicultureel

We kozen voor deze keuken met wereldse invloeden omdat dat ons onderscheidt van andere zaken in Schiedam. Bovendien is Schiedam een zeer multiculturele samenleving en eten verbindt. Hoe vreemd we die andere cultuur ook vinden, het eten vinden we vaak wel interessant.

Hun publiek bestaat voor eenderde uit vaste klanten, eenderde uit mensen uit de regio die nog nooit eerder geweest zijn en eenderde uit toeristen, dagjesmensen die de musea gaan bezoeken bijvoorbeeld. ’s Zomers, wanneer het prachtige terras open is, liggen de verhoudingen wat anders. Dan komen er meer ‘onbekenden’.

Altijd open en jezelf blijven vernieuwen

‘Wat vinden wij belangrijk? Altijd, zeven dagen per week geopend zijn, ook op feestdagen, dat vinden we belangrijk. Toen wij begonnen heerste er een trend in de stad dat steeds meer horeca op bepaalde dagen in de week gesloten bleef. Wij waren ongeveer de enige zaak waar je op maandag terecht kon. Dat heeft ons geen windeieren gelegd en nu zie je gelukkig een omgekeerde tendens in Schiedam.’

‘Meeveranderen met culinaire stromingen is ook belangrijk. Je moet jezelf, binnen het concept, altijd blijven vernieuwen. Hoewel we merken dat we daar soms iets te enthousiast in kunnen zijn. Het Schiedamse publiek is redelijk behoudend, dus het moet met hele kleine stapjes. Drie keer per jaar veranderen we onze kaart. Maar succesnummers houden we in ere. Wel passen we dan de stijl van het recept een beetje aan.’

Elkaar aanvullen

Nanne is het gezicht van de zaak, ze runt alles op de vloer, ontvangt de gasten, maakt de offertes en stuurt het team aan. Martijn houdt zich wat meer op de achtergrond bezig met bijvoorbeeld inkoop, administratie, enzovoorts. Nanne zit sinds kort in het bestuur van de Schiedamse afdeling van de KHN (Koninklijke Horeca Nederland). Haar drijfveer is vooral om in samenwerking met andere horeca ondernemers iets te kunnen maken van de stad. ‘Je kunt wel altijd lopen te klagen, maar als je er niets aan doet, verandert er nooit iets.’

Bij Záálig Eten & Drinken kun je terecht voor koffie of thee met huisgemaakt gebak, een lekkere lunch, een smakelijk diner of een borrel met vrienden tot laat in de avond. Een High Tea, High Wine en sinds kort ook een High Beer behoren ook tot de mogelijkheden. Op zonnige dagen is het goed toeven op het mooie ruime terras gelegen op de Grote Markt. Ook hun vegetarische gerechten worden geroemd!

Win een High Beer arrangement voor twee personen

Helemaal nieuw op de kaart is het High Beer arrangement. Twee rondes met hartige hapjes, vergezeld van een aantal heerlijke proefglazen bijzondere bieren.

MKB Belangen mag zo’n arrangement voor twee personen ter waarde van 45 euro weggeven!

Like-and-Share

Wat moet je daarvoor doen? Deel dit bericht op je eigen facebookpagina en tag daarbij degene (liefst een ondernemer) met wie je dit arrangement zou willen delen. Nodig deze persoon uit om onze facebookpagina te liken.

Uit het aantal geslaagde acties, kiezen we de winnaar. Die maken we vervolgens natuurlijk weer bekend op facebook.

Záálig Eten & Drinken

Grote Markt 2a

3111 NJ Schiedam

T: 010 – 426 05 75

www.zaalig.com

Elke dag van de week open vanaf 10.30 uur