Ondernemersverhalen

Ondernemersverhalen: ZZP’er staat in lange traditie van kleine zelfstandigen2 min lezen

By 7 december 2016 No Comments

„De behoefte om je eigen leven te bepalen, zelfstandig te zijn en jezelf te bedruipen blijkt enorm in de Nederlandse genen te zitten”, zegt historica Tessel Pollmann (1940), auteur van het pas verschenen boek ‘Liever kleine baas dan grote knecht’.

„Hoe moeilijk de tijden ook zijn, het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan. Het is hoog tijd voor een herwaardering van al die dappere zelfstandige mensen die zich generatie na generatie overal doorheen wisten te slaan en steeds een grote bijdrage leverden aan de groei van de Nederlandse economie. Historisch gezien komt de zzp’er van nu voort uit een rijke traditie van het kleinbedrijf, met tabakswinkels, bakkers, slagers en venters.’’

Ook vandaag de dag drukt de kleine ondernemer met hard werken, zuinigheid en vooral creativiteit zijn stempel op onze economie.

,,Kleine zelfstandigen zijn enorm creatief. Het ziet er van een afstandje heel welvarend uit, maar van dichtbij gaat het lang niet altijd goed. Toch: liever kleine baas dan grote knecht.”

Eerder publiceerde Tessel Pollmann over de Nederlandse koloniale geschiedenis en over NSB-oprichter Anton Mussert (Nationaal Socialistische Beweging). Door het onderzoek voor dit laatste onderwerp raakte ze gefascineerd door het kleinbedrijf in die periode. Het bleek al snel dat aannames die algemeen geaccepteerd waren over de koppeling tussen ‘de kleine burgerij’ en de NSB totaal geen hout sneden.

Pollmann rekent af: De NSB had absoluut geen wortels in het kleinbedrijf, integendeel zelfs. De ‘kleine burgerij’ was sterk kerkelijk gebonden. De NSB werd gezien als goddeloze beweging. Vrouwenemancipatie was niet uit den boze, zoals vaak beweerd wordt, het was zelfs de normaalste zaak van de wereld. Lang voor de tweede feministische golf van de jaren zestig werkte iedere vrouw mee in het bedrijf. Ze runde vaak zelfs overdag helemaal zelfstandig de zaak, terwijl manlief ergens als arbeider werkte. Hun huwelijksbanden waren sterk. Een huwelijkspartner moest ‘passen in de zaak’. Ze zetten zich niet af tegen de arbeidersklasse, maar maakten er zelf deel van uit, of kwamen eruit voort. Haar onderzoek zet de kleine ondernemer van toen in een heel ander daglicht.

Voorfamilie van de auteur was de weduwe Gall-Wentink. Ze begon een jeneverzaakje. Haar zoons, die al jong meehielpen in de zaak, namen later de winkel over. Gall & Gall was het resultaat. Het ondernemen zat hun kennelijk in het bloed.

MKB Belangen is benieuwd in hoeverre het ondernemerschap wèrkelijk erfelijk bepaald is. Daarom vragen we u om deel te nemen aan ons onderzoek. Bij wijze van extraatje mogen we onder de deelnemers twintig exemplaren van dit interessante boek verloten!

Neem deel aan onze enquête

Tessel Pollmann

Liever kleine baas dan grote knecht,

De Nederlandse middenstand, 1920 – 1970

Voor €22,50 te koop bij Boom Geschiedenis