Persberichten

Persbericht: ONDERNEMERS WILLEN COALITIE MET CHRISTENUNIE2 min lezen

By 20 maart 2017 No Comments

Uit een peiling van MKB Belangen blijkt dat slechts tien procent van de ondernemers uiteindelijk PVV heeft gestemd

Drie weken voor de verkiezingen deden ruim 4000 ondernemers mee aan een grote peiling van MKB Belangen: een kwart gaf toen aan op de PVV te gaan stemmen. Maar uiteindelijk kleurde slechts tien procent Wilders’ vakje rood. De VVD kreeg steun van 27,5 procent van de ondernemers; in 2012 was dat nog 45 procent.

Direct na de verkiezingen vroeg MKB Belangen diezelfde ondernemers welke coalitie zij het meeste zien zitten. Het blijkt dat een overgrote meerderheid van ruim 73 procent een kabinet met in ieder geval VVD, D66 en CDA wenst, met een voorkeur voor de ‘rechtse’ variant met de ChristenUnie, al dan niet aangevuld met de SGP. Een coalitie met VVD, CDA, D66 en CU zou precies 76 zetels opleveren; de SGP biedt een veilige meerderheid met een totaal van 79 zetels.

VVD, CDA, D66, CU: 33,7%

VVD, CDA, D66, CU, SGP: 20,7%

VVD, CDA, D66, GL: 28,8%

VVD, CDA, D66, PvdA: 16,8%

Het is opvallend dat de ondernemers die op de VVD hebben gestemd en een linkse variant van het ‘VVD-CDA-D66-blok’ prefereren, een grote voorkeur hebben voor de PvdA als partner: deze partij krijgt ruim twee keer zoveel ‘stemmen’ als de variant met GroenLinks.

Adrienne van Veen, directeur MKB Belangen: “Het is opvallend hoe populair de PvdA als coalitiepartner onder VVD-stemmers blijft. Ondanks het enorme verlies van die partij is er twee keer zoveel steun voor de PvdA als voor GroenLinks. Kennelijk is er ook bij de achterban van de VVD veel waardering voor de manier waarop de PvdA aan het vorige kabinet heeft deelgenomen. De PvdA-stemmers zélf zien dit trouwens helemaal niet zitten. Die willen alleen meedoen als er een progressief kabinet komt.”

Slechts 8,7 procent van de deelnemers aan het onderzoek ziet een kabinet met de PVV zitten. Hierbij krijgt een variant met de ChristenUnie, aangevuld met 50PLUS, de voorkeur. Wat hierbij opvalt is dat van de ondernemers die op de PVV gestemd hebben slechts een relatief kleine meerderheid van 61 procent ook daadwerkelijk wil dat de PVV gaat regeren.

Varianten zonder de VVD zijn niet erg populair: slechts 12,3 procent ziet dat zitten. Hierbij wordt een coalitie van CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren het meest aangekruist. Een variant met de ChristenUnie in plaats van de Partij voor de Dieren is beduidend minder populair.

Volgens Adrienne van Veen is het duidelijk wat ondernemers willen: “Het MKB ziet eigenlijk alleen een coalitie met als basis VVD, CDA en D66 zitten. Linkse varianten of een kabinet waaraan de PVV deelneemt zijn niet echt een optie. Opvallend veel ondernemers, zo’n 45 procent, zien een kabinet over links zitten, wat in het verleden toch echt heel anders was. Toch kiest men in dat geval liever voor zekerheid: GroenLinks mag dan wel de grote winnaar van de verkiezingen zijn, de ondernemer ziet toch liever de PvdA aanschuiven: een bewezen betrouwbare partner met bestuurservaring.”