Persberichten

Persbericht: VVD VERLIEST VERTROUWEN VAN ONDERNEMERS3 min lezen

By 23 september 2016 No Comments

BIJNA 60 PROCENT KEERT PARTIJ DE RUG TOE

Ondanks de positieve Miljoenennota gelooft slechts een derde van de ondernemers dat zij erop vooruit zullen gaan in 2017. Vooral de VVD moet het ontgelden: stemde in 2012 nog 40 procent van de ondernemers op de VVD, vandaag zou dat nog maar 16,7 procent zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat door MKB Belangen werd uitgevoerd onder ruim 1000 ondernemers. De PvdA behoudt slechts de steun van 1,4 procent.

Naar aanleiding van Prinsjesdag peilde MKB Belangen de mening van kleinere ondernemers. Het blijkt dat het beleid van het kabinet massaal wordt afgekeurd. Van de VVD- en PvdA-stemmers uit 2012 gunt bijna de helft de regering geen nieuwe termijn, 30 procent twijfelt en 22 procent ziet het juist wèl zitten. Van de mensen die in 2012 anders stemden, ziet slechts 5 procent een herhaling zitten.

Wanneer er nú verkiezingen onder ondernemers zouden worden gehouden, zou de VVD niet langer de grootste partij zijn. De verrassende winnaar is de PVV met 18,6 procent, die iets meer stemmen kreeg dan de VVD (16,7 procent). D66 (11,6 procent) komt op de derde plaats, gevolgd door de SP en het CDA (respectievelijk 9,1 en 8,1 procent). De PvdA is niet meer in beeld: slechts 1,4 procent van de ondernemers zegt nog op die partij te zullen stemmen. Waar de VVD in 2012 dus nog een grote meerderheid achter zich had staan, blijken de stemmen deze periode veel meer verdeeld.

Adrienne van Veen, directeur MKB Belangen: “In 2012 stemden ondernemers heel anders dan het landelijk gemiddelde. De VVD scoorde bij ondernemers 50 procent hoger, de PvdA bijna vier keer lager. Met uitzondering van de PvdA, die het écht verbruid lijkt te hebben, zien we dat onze peiling nu veel dichter bij de ‘normale’ peilingen ligt.”

Grote ontevredenheid over de regeldruk

Ondernemers blijven ontevreden over de regeldruk, blijkt uit de vele reacties. Terwijl het terugdringen van de regeldruk juist één van de speerpunten van het kabinet was. Bijvoorbeeld door het aantal verplichte vergunningen te verminderen. Of door meer gebruik te maken van ICT, zodat ondernemers hun zaken met de overheid digitaal kunnen afhandelen. Meer dan de helft van de ondernemers heeft de regeldruk echter verder zien toenemen; een derde meent dat deze ongeveer gelijk is gebleven.

Mark Rutte positief beoordeeld

Opvallend is dat Mark Rutte nog net een zesje krijgt voor zijn optreden als premier. Minister Kamp van Economische zaken moet het doen met een 5,1 en het kabinet komt niet verder dan een 4,1.

Adrienne van Veen: “Het is opvallend hoezeer de politiek leeft bij ondernemers. Binnen een paar uur was onze vragenlijst al meer dan 1000 keer ingevuld, en de reacties stromen nog steeds binnen. Het beeld verandert echter nauwelijks meer. Er is een duidelijke tweedeling te zien tussen de ondernemers die in 2012 voor de VVD kozen en de rest. De keuze voor de VVD werd duidelijk bepaald door het belang van het bedrijf, al dan niet in combinatie met privé. Slechts 3 procent van deze mensen koos primair voor het privébelang. Bij de andere partijen was het andersom: slechts 3 procent koos primair voor het belang van de zaak. Men is kennelijk teleurgesteld in wat het kabinet voor het bedrijfsleven gedaan heeft, dus het is logisch dat dan juist de VVD-stemmers massaal afhaken.”

Infographic