Specialist

10 tips om te slagen op de arbeidsmarkt2 min lezen

By 1 februari 2019 No Comments

Hoewel de economie niet meer zo sterk zal groeien als de afgelopen jaren, zullen de personeelstekorten in veel sectoren nog torenhoog blijven. Hoe trek je goed personeel aan?

Grotere uit- dan instroom

De belangrijkste oorzaak is meestal de vergrijzing. De uitstroom van ervaren arbeidskrachten is groot, terwijl er tegelijkertijd weinig nieuwe professionals bij komen. Denk aan de zorg, het onderwijs, de industrie, de ICT en de bouw. Sectoren die allemaal kampen met flinke personeelstekorten, soms met uiteenlopende redenen.

Minder kans voor groei

Het belangrijkste probleem is dat het tekort aan arbeidskrachten de groei van veel sectoren beperkt. Wil je jouw onderneming laten groeien, dan heb je daarvoor altijd extra mensen nodig. Want bij meer klanten krijg je meer productie, meer administratie, meer marketing en sales en meer support. Haast overal heb je extra medewerkers voor nodig.

Groeiend aantal vacatures

Het aantal openstaande vacatures is inmiddels tot recordhoogte gestegen. Het vorige record stamde uit Q4 2007 en bedroeg 249.000. In 2018 is dat aantal opgelopen tot boven de 250.000.

Oplossingen en tips

Hoe slaag je er dan in om nieuwe medewerkers aan te trekken? Als ik het ultieme antwoord wist, dan was ik nu rijk 🙂

Je zal iedere keer moeten kijken wat de mogelijkheden zijn die het bedrijf en de arbeidsmarkt bieden. Hierbij in ieder geval 10 tips om je een richting te geven:

  1. Bepaal jouw doelgroep, maak een profiel van jouw ideale werknemer
  2. Bedenk waar jouw toekomstige werknemers zitten en welke social media ze gebruiken
  3. Zorg dat jouw reputatie als werkgever aanspreekt bij jouw doelgroep, dat je een aantrekkelijke werkgever bent om voor te werken. Vraag bijvoorbeeld jouw eigen medewerkers waarom ze voor jou hebben gekozen.
  4. Zorg voor een arbeidsvoorwaardenpakket dat aansluit bij de verwachtingen van jouw doelgroep
  5. Communiceer met je doelgroep via social media in een taal die ze begrijpen
  6. Probeer op te vallen, jouw vacature is er letterlijk Ă©Ă©n uit 250.000 andere
  7. Iedere sollicitant is kostbaar, ga dus zorgvuldig met hem om
  8. De moderne sollicitant verwacht snelheid in het sollicitatieproces. Die wil niet 6 weken wachten tot jij een knoop hebt doorgehakt.
  9. Zorg ervoor dat jouw huidige medewerkers een prettige werkomgeving en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hebben. Zodat ze dus geen reden hebben om naar een andere werkgever op zoek te gaan. Voorkomen is beter dan genezen.
  10. Grote ondernemingen hebben hun eigen afdeling die voor de werving & selectie zorgt. Als kleine(re) ondernemer kun je heel goed voor een paar uur per week of per maand HR-professionals en experts inschakelen die je bij deze uitdagingen kunnen helpen.

Meer weten? Op de website van het Masters netwerk vind je meer informatie over het werven en selecteren van personeel.

Bovendien vind je in onze kennisbank uitgebreide artikelen over alle aspecten van het ondernemerschap. Heb je vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply