Specialist

Blog van de week: EEN HOOP JURIDISCH GENEUZEL…2 min lezen

By 12 december 2019 No Comments

Toen ik achttien jaar was en mijn VWO had afgerond had ik geen flauw idee wat ik zou moeten gaan studeren. Er waren leeftijdsgenoten die precies wisten dat ze bijvoorbeeld dierenarts, architect of accountant wilden worden, maar ik had een dergelijke roeping niet. Mijn vader adviseerde mij om dan maar rechten te gaan studeren omdat je daar “altijd wel wat aan hebt”. Ik zag mezelf niet met toga en al in een rechtbank staan, maar ik volgde zijn advies toch maar op.

 

We zijn intussen bijna dertig jaar verder en in de tussenliggende jaren is het gelijk van mijn vader keer op keer bewezen. Als ondernemer wordt je namelijk -meestal zonder dat je erbij stil staat- de hele dag geconfronteerd met juridische zaken. Een bedrijf doet namelijk niets anders dan de hele dag door verbintenissen aangaan of uitvoeren. Medewerkers zijn aanwezig omdat ze een arbeidscontract hebben en in je achterhoofd ben je als ondernemer voortdurend aan het afwegen of zij de tegenprestatie leveren die je verwacht. Iedere werkzaamheid voor een klant moet voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in een overeenkomst (en de wetten en regels die gelden). Op dezelfde wijze verwacht je van leveranciers dat zij hetzelfde doen.

Op het moment dat er een kink in de kabel komt, of het nou gaat om medewerkers, klanten of leveranciers, dan is dat eigenlijk altijd omdat iemand iets niet doet volgens de gemaakte afspraken en de verwachtingen. Kortom: de overeenkomst wordt naar de mening van een der partijen niet nageleefd.

 

Dat is min of meer de definitie van een juridisch conflict.

 

De basis van het voorkomen van zo’n conflict ligt in het vooraf maken van duidelijke afspraken. Het merendeel van de meningsverschillen ontstaat doordat twee partijen verschillende verwachtingen hebben en een andere interpretatie van de afspraken hebben. Hoe beter deze vooraf zijn vastgelegd, hoe kleiner dus de kans op misverstanden en geschillen. Een goede overeenkomst is dus ongelooflijk belangrijk.

 

MKB Belangen geeft deze week veel aandacht aan juridische zaken. Dit is belangrijke informatie voor iedere ondernemer en we hebben ervoor gezorgd dat het niet saai is. Veel leesplezier!

Leave a Reply