Specialist

Business sparringpartner voor ondernemers5 min lezen

By 7 juni 2019 No Comments

Er zijn verschillende type specialisten die ondernemers helpen om hun doelen te bereiken. Het is voor een ondernemer dan ook niet makkelijk de juiste te vinden. Zo iemand die algemene kennis heeft om de “zakelijke punten te verbinden” aangevuld met diepgaande kennis om problemen praktisch op te lossen.

Wat is een business sparringpartner?

Een eenvoudige definitie is een persoon die jou en jouw bedrijf helpt de volgende stap te maken. Een stap in de juiste richting.

Dat is niet enkel en alleen een business coach of iemand die kan luisteren en de juiste vragen stellen. Dat is iemand met branchekennis over verschillende aspecten van het bedrijfsleven zoals bijvoorbeeld strategie, marge verbetering, processen zoals verkoop, administratie of marketing. Maar nog iets wat erg belangrijk is…  Ervaring!

Uitdaging

Bijna iedereen heeft in zijn omgeving wel iemand met wie hij in moeilijke situaties, of momenten van twijfel, kan praten. Maar in ieders leven doen zich ook situaties voor die alleen door specialisten opgelost kunnen worden. Als we ziek zijn gaan we naar de dokter, als we emotionele steunen nodig hebben gaan we naar de psycholoog en als we geen inspiratie hebben zoeken we raad bij een motivatiespreker. Maar naar wie gaan we als we niet verder kunnen met ons bedrijf? Wie kan ons helpen als we het gevoel krijgen dat de uitdagingen voor ons bedrijf te groot worden? En we niet precies weten waar we moeten beginnen met de oplossing?

Niet meer alleen

Tot een zeker moment doen ondernemers dingen zelf en dat hoort ook zo te zijn, maar uiteindelijk kunnen ze in een situatie terecht komen die uitzichtloos lijkt. In de bedrijfswereld moeten ondernemers regelmatig uit hun comfortzone treden. Vaak is het niet makkelijk om deze stap te maken.

Ondernemers zoeken in het dagelijks- en bedrijfsleven naar stabiliteit, maar zodra dat bereikt is willen ze iets meer, iets nieuws. Ze gaan op zoek naar nieuwe uitdagingen, gebrek aan verandering creëert de behoefte aan avontuur. Maar niet altijd is even duidelijk wat dat zou moeten zijn.

Alles gebeurt heel snel

In de bedrijfswereld gaan veranderingen over het algemeen erg snel en elke ondernemer die wil groeien moet hier snel op reageren. Aanpassen aan dit tempo kan moeilijk zijn en de situatie verergeren. Ondernemers moeten in dit tempo ook voor zichzelf zorgen, maar hoe? Het antwoord is heel eenvoudig – door te praten en controle te houden waar mogelijk. Ten eerste, kunnen wij dankzij zinvolle gesprekken de spanning verminderen. In deze snel veranderende wereld zijn voor veel ondernemers goede gesprekken noodzakelijk om hun emoties en gedachten te reguleren. Ten tweede, hebben zij behoefte aan praktische oplossingen voor hun zakelijke uitdagingen. Om financieel de zaak onder controle te houden is het goed om zaken als een budget, cashflow overzicht en gestructureerde processen onontbeerlijk.

Wie kan je helpen? Een business sparringpartner

De gave om de juiste vragen te stellen en te luisteren, ervaring en kennis maakt van een business sparringpartner iemand die elk ondernemer nodig heeft. Vooral wanneer later een discussie omgezet wordt in een actiepunt om zaken voor elkaar te krijgen.

Iemand die je kunt vertrouwen

Een business sparringpartner is een vertrouwenspersoon. Iemand met wie je je uitdagingen en doelen wilt delen. Voor het maken van een goed actieplan of het aandragen van de juiste oplossing  is van groot belang dat behoefte, doelen en anderen puzzelstukken op tafel liggen. Vertrouwen is hiervoor cruciaal.

  • Zoek zo’n specialist die confronterende vragen durft te stellen en oprecht luistert naar wat je te vertellen hebt.

Iemand die kennis heeft

Ondernemen vraagt uitgebreide kennis van verschillende disciplines. Het ontwikkelen en groeien van een bedrijf vraagt om blijvende verbeteringen op elk vakgebied. Wanneer je bijvoorbeeld goed bent in verkoop dan ben je vaak niet zo goed in back office activiteiten maar deze zijn wel noodzakelijk om de verkoop te ondersteunen. Of als interne zaken meer je werkterrein is, kun je misschien wel wat creativiteit gebruiken om commercieel gebied.

  • Vind maar eens zo’n expert die jouw mindere disciplines compenseert

Iemand die je zal adviseren

Een business sparringpartner is iemand die ervaring heeft om samen moeilijke situatie te begrijpen en tegelijkertijd ook afstand en overzicht houdt. Hierdoor zijn de adviezen van een sparringpartner niet puur theoretisch maar ook praktisch bruikbaar en realistisch.

  • Denk eens na over zo’n adviseur die het gat tussen oplossing en realisatie (mede) kan opvullen

Iemand die zaken voor elkaar krijgt

Uitgezonderd wanneer je een theoreticus bent (en dat komt bij ondernemers maar zelden voor) wil je niet alleen praten over de uitdagingen en ideeën, het aanhoren van adviezen maar wil je ook graag zaken voor elkaar krijgen. Dit betekent dat je mensen om je heen moet (een netwerk) hebben die kunnen organiseren en regelen.

  • Kies iemand van wie je energie krijgt en die je “to do” lijst korter maakt

Waar en wanneer vindt je een business sparringpartner?

Vragen als: Wat zou de volgende stap van mij bedrijf moeten zijn? Ik wil mijn bedrijf verder ontwikkelen of laten groeien maar hoe doe ik dat? Hoe kan ik de regie over mijn bedrijf terugkrijgen? Hoe helpt business planning mijn bedrijf praktisch? Heb ik een strategie nodig of is dat alleen voor grote bedrijven? Ondernemers geven aan dat er behoefte is aan een business sparringpartner.

 

Wil je meer weten over een business sparringpartner en hoe deze kan helpen met zakelijke uitdagingen? Neem dan contact op met CONDIBLE. Zij hebben de antwoorden op bovenstaande vragen en helpen als energieke professionals jou om je bedrijfsdoelstellingen waar te maken.

Leave a Reply