Specialist

Compensatie voor transitievergoeding bij zieke medewerkers2 min lezen

By 15 maart 2019 No Comments

Als je een werknemer ontslaat die een dienstverband van twee jaar of langer heeft, moet je een zogenaamde transitievergoeding betalen. Indien die werknemer langdurig ziek was, mag de werkgever vanaf 1 april 2020 compensatie bij het UWV aanvragen.

Slapend dienstverband

Als je een medewerker wilt ontslaan die langdurig ziek is, dan geldt die transitievergoeding ook. Tot nu toe leidde dit ertoe dat werknemers – zonder salaris – in dienst werden gehouden om onder deze dure regeling uit te komen.

Met de nieuwe compensatieregeling, zijn dit soort ‘slapende dienstverbanden’ niet meer nodig.

Voor wie is de compensatieregeling?

Vanaf 1 april 2020 kun je als werkgever een aanvraag bij het UWV indienen. Je kunt de compensatie aanvragen als je een vergoeding hebt betaald. Het moet dan gaan om (gedeeltelijk) ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van minimaal 2 jaar.

Tot 1 april 2020

Werkgevers die tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 een vergoeding hebben betaald, moeten vóór 1 oktober 2020 die compensatie hebben aangevraagd. Het UWV beslist dan binnen 6 maanden of je aan alle voorwaarden voldoet. Voldoe je aan de regels dan betaalt het UWV de compensatie.

Vanaf 1 april 2020

Alle transitievergoedingen die ná 1 april 2020 worden betaald, behandelt het UWV op aanvraag. In principe wordt dan binnen 8 weken beslist of de werkgever de compensatie krijgt. De aanvraag moet uiterlijk 6 maanden na de dag dat de werkgever de volledige transitievergoeding heeft betaald bij het UWV binnen zijn.

Als je de aanvraag te laat indient, of als de vergoeding (nog) niet volledig is betaald, wijst het UWV ‘m af.

Hoe werkt het?

Naast de aanvraag moet je ook onder andere de volgende documenten aan het UWV overdragen:

  • arbeidsovereenkomst
  • ontslagvergunning
  • documenten waaruit blijft dat de werknemer ziek uit dienst is gegaan
  • berekening van de transitievergoeding
  • bewijs dat de transitievergoeding is betaald
  • wat de loondoorbetaling tijdens ziekte is geweest

Personeelsadministratie op orde

Om deze documenten te kunnen overhandigen, moeten dus je personeelsdossiers op orde zijn. Ontbreken er stukken zoals hierboven omschreven, dan zal je ongetwijfeld een afwijzing krijgen van het UWV.

Heb je hulp nodig bij het opstellen en indienen van de aanvraag, dan kun je natuurlijk altijd een HR-adviseur inschakelen. Ook hebben wij meerdere Masters die over expertise op dit gebied beschikken.

Meer weten?

Op onze website vind je meer informatie over HR. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over het ondernemerschap. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply