Specialist

De waarde van een ondernemers dashboard4 min lezen

By 4 oktober 2018 No Comments

Voor iedere ondernemer is het van wezenlijk belang om op de hoogte te zijn van de belangrijkste processen in zijn onderneming. Worden de achterstallige betalingen meer of minder? In welke maand(en) blijft je verkoop achter? Wat is de reden van het hogere verzuim van een bepaalde afdeling? Door middel van een ondernemers dashboard heb je alle processen in één overzicht bij elkaar.

Wat is een ondernemers dashboard?

Een ondernemers dashboard is een middel om het welzijn van jouw organisatie met regelmaat in te zien, te beoordelen en te analyseren. De plek waar dat dashboard voor jou zichtbaar wordt gemaakt, is in de meeste gevallen onderdeel van een automatiseringsoplossing oftewel software.

Gedetailleerd inzicht

Een dashboard is dus ook veel meer dan een rapport. Een rapport gaat meestal over een enkel onderwerp, bijvoorbeeld het rapport ‘Dubieuze debiteuren’. Het rapport geeft inzicht in welke debiteuren met welke bedragen achterlopen met betalingen. Heel waardevol natuurlijk, maar vaak is het nog veel belangrijker om te weten of de achterstallige betalingen in de tijd meer of minder worden en of ze worden veroorzaakt door heel veel kleintjes of een enkele grote debiteur. Zijn het jaar in, jaar uit dezelfde debiteuren die voor betalingsachterstanden zorgen? Dan kun je er beleid voor maken en zien of dat na verloop van tijd zijn vruchten afwerpt.

Alle vakgebieden verbonden

Een management dashboard geeft je inzicht. Een goed opgezet dashboard is natuurlijk actueel, geeft inzicht in de stand van zaken, laat de knelpunten zien en is een hulpmiddel voor besluitvorming. Het verbindt in één overzicht de verschillende vakgebieden als inkoop, verkoop, financiën, voorraad, personeel. En je ziet door middel van meters, grafieken en stoplichten in één oogopslag hoe het ervoor staat.

Verhaal achter de cijfers

En helemaal mooi wordt het als je een analysemogelijkheid hebt. Je kunt dan als het ware de cijfers induiken om te zien wat er achter dat cijfer of die meter zit.

Een goed dashboard geeft jou informatie over het reilen en zeilen van jouw organisatie.

Een voorbeeld

Op jouw dashboard is het verzuimpercentage vermeld van jouw organisatie van de laatste maand, het laatste kwartaal en jaar. Met een analysetool kun je op dat cijfer klikken en je krijgt een overzicht van de achterliggende verzuimcijfers van de verschillende afdelingen of van de verschillende leeftijdsgroepen of geslacht.

Een andere invalshoek leert jou de cijfers voor kort, middellang en lang verzuim. En dan valt jou op dat het hoge verzuimpercentage van die ene afdeling wordt veroorzaakt door een langdurig zieke medewerker (kan je niets aan doen) of juist door heel veel medewerkers die heel vaak kort ziek zijn (en daar moet je wel wat aan doen).

Stand van belangrijkste processen

Het begint met inzicht verkrijgen in alles wat voor jouw organisatie belangrijk is.

Heeft jouw onderneming geen voorraden of geen betalingsachterstanden van debiteuren, dan hoef je daar ook geen informatie over bij te houden. Is het voor jouw onderneming van wezenlijk belang om te weten wat de bezoekersaantallen en het bezoekersgedrag op jouw website is, dan moet je daar informatie over gaan bijhouden en in jouw dashboard presenteren.

Verder is het handig te weten wanneer een bepaald getal slecht, gemiddeld, goed of uitstekend is.

Een betalingsachterstand van 5000 euro, is dat goed of juist heel slecht? Duizend bezoekers in één maand die gemiddeld 5 pagina’s bezoeken en 4 minuten op jouw website zijn, is dat goed, gemiddeld of slecht? En 10 nieuwe klanten in de afgelopen maand met gemiddeld 500 euro omzet, is dat goed of slecht?

Cijfers van de branche

Iedere organisatie is anders, ofschoon er wel gemeenschappelijke zaken zijn aan te geven. Stel dat in jouw branche het gemiddelde verzuimpercentage 4,5% is, dan kan je daaruit afleiden of jouw verzuimpercentage goed of slecht is.

Met dat inzicht kun je vervolgens met een leverancier van dergelijke software om tafel om samen te bouwen aan jouw ultieme dashboard.

Meer weten? Op de website van het Masters netwerk vind je alle informatie over het ondernemerschap, loonadministratie, personeel & organisatie, boekhouden en fiscale zaken. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Het Masters Netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

 

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk

Leave a Reply