Specialist

Dit gebeurt er als je overstapt naar een andere energiemaatschappij2 min lezen

By 16 november 2017 No Comments

Overstappen: veel mensen vinden het nog steeds een eng idee. “kom ik niet zonder stroom te zitten?” “Dat is heel ingewikkeld”, het zijn vragen en opmerkingen die we vaak horen. Onterecht, want dat is helemaal niet zo. Wil je weten wat er gebeurt nadat je hebt besloten mee te doen aan een collectief en de ingang van je nieuwe contract? Je leest het hier.

De eerste 24 uur

Je hebt ons een machtiging gegeven om jouw bedrijf te vertegenwoordigen bij de collectieve inkoop van energie. Je hebt je bedrijfs- en persoonlijke gegevens aan verstrekt. Wij controleren deze gegevens en als iets niet klopt, bellen we je. Het is namelijk heel belangrijk dat jouw gegevens kloppen, anders stap niet jij maar bv de lantaarnpaal voor jouw winkel over naar een andere energiemaatschappij.

Ontvangst van het energiecontract en de bedenktijd

Op de afgesproken datum (deze kun je terugvinden op onze website), ontvang je brief van ons en je nieuwe leverancier. Daarin staat precies wat je hebt gekozen. Het is verstandig om de tarieven te controleren. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Op dit moment gaan de 14 dagen bedenktijd in. In deze periode kun je je nieuwe contract zonder problemen annuleren. Hier hoef je geen reden voor te geven.

Ingangsdatum nieuwe overeenkomst

Er zijn verschillende situaties mogelijk wat betreft je opzegtermijn:

  • De einddatum van je contract is al verlopen of je zit in de laatste maand van je contract. Je contract wordt opgezegd. Op de afgesproken datum kun je overstappen naar een andere energiemaatschappij.

  • Ligt de einddatum van je huidige contract verder in de toekomst? Neem dan contact met ons op als jij je inschrijft. Check zelf ook even of je al mag overstappen. Zo voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen.

  • Je hebt een variabel, doorlopend contract. Dit betekent dat je, met inachtneming van de opzegtermijn, mag overstappen.

De daadwerkelijke overstap, oftewel switch

Dan is het zo ver: de daadwerkelijke overstap. Deze regelt de nieuwe energieleverancier en jij merkt er helemaal niets van. Het is slechts een administratieve handeling in het Contract Einde Register (CER).

Yes! Je overstap is een feit

Een paar weken later is het dan zover: je bent overgestapt. Er komt nog steeds dezelfde stroom uit het stopcontact.  Het enige wat je merkt, is je lagere energierekening! Dat is mooi meegenomen, toch?

 

Ben je van plan te verhuizen?

Dan kun je een ingangsdatum in de toekomst aangeven. Het verschilt per leverancier hoever die datum in de toekomst mag liggen. Vraag uiterlijk 2 weken voor je verhuizing een nieuw contract aan. Je moet wel altijd zélf je huidige energiecontract opzeggen. Doe dit minstens een maand van tevoren.

Heb je 5 minuutjes?

Dan kun je tussen de €300 en €800 besparen in vijf minuten. Want wij vinden dat het zonde om teveel te betalen voor energie.

Schrijf je nu in voor het nieuwe energiecollectief »

 

Geschreven door de redactie van MKB Belangen