Specialist

Dit moet jij weten over omzetbelasting en over BTW aangifte doen4 min lezen

By 18 juli 2018 juli 25th, 2018 No Comments

Je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hoe weet je wanneer je aangifte omzetbelasting moet doen? Wanneer en hoe breng je BTW bij jouw klanten in rekening? En hoe kom je aan een BTW-nummer? In dit blog lees je alles over de omzetbelasting, ook wel consumentenbelasting of BTW genoemd.

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting wordt ook wel BTW genoemd. Belasting over de Toegevoegde Waarde. BTW wordt betaald door de eindgebruiker, de consument. Daarom wordt BTW door sommigen ook wel consumentenbelasting genoemd.

Wat is het BTW-nummer?

Het BTW-nummer bestaat uit 14 tekens. Het begint met NL gevolgd door het nummer en afgesloten met B01, soms B02. Het tussenliggende nummer wordt door de Belastingdienst uitgegeven. Voor een eenmanszaak is dat het BSN-nummer, maar wellicht dat daar verandering in komt. Het BSN-nummer valt namelijk onder de recent ingegane AVG, de nieuwe Europese privacywetgeving, en de Belastingdienst lijkt hiermee in overtreding te zijn.

Hoe kom ik aan een BTW-nummer?

Zodra je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK) word je automatisch bij de Belastingdienst aangemeld. Je krijgt dan een BTW-nummer en je hoort welk tijdvak op jouw situatie van toepassing is. Grote ondernemers doen meestal iedere maand aangifte, voor kleine(re) ondernemers is dat ieder kwartaal.

Ik heb nog geen BTW-nummer

Heb je je al wel ingeschreven bij de KvK, maar heb je nog geen BTW-nummer? Meld dat dan bij de Belastingdienst. Anders loop je het risico een flinke naheffing te krijgen, vaak met boete. Je komt er dan niet mee weg te zeggen dat de KvK verzuimd heeft dit te doen. Jij bent als ondernemer verantwoordelijk.

BTW of omzetbelasting in rekening brengen

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om BTW in rekening te brengen over de prestatie die hij verricht bij zijn klant. Dat kan een andere ondernemer zijn of een particulier, dat maakt niet uit.

De prijs die jij de ander in rekening brengt, verhoog je dus met BTW. Het bedrag dat je aan BTW ontvangt, houd je niet zelf, maar draag je af aan de Belastingdienst. Als ondernemer ben je daarmee dus een verlengstuk van de Belastingdienst.

Jij rekent de hoogte van de belasting uit, belast die door, int de belasting, rapporteert daarover (lees: je doet aangifte) en draagt deze vervolgens af aan de Nederlandse schatkist. Slim hè, van onze overheid.

Het maakt hiervoor niet uit of je zzp’er bent, of een eenmanszaak, VOF, besloten vennootschap of wat dan ook hebt. Iedereen die een prestatie (toegevoegde waarde) levert aan een natuurlijk persoon (particulier) of andere rechtspersoon en daar geld voor in rekening brengt, is verplicht BTW in rekening te brengen en af te dragen.

Uitzonderingen

Er zijn branches die zijn vrijgesteld van de verplichting om BTW in rekening te brengen. Denk aan het onderwijs en de overheid zelf.

En er zijn branches voor wie een ander percentage door de regering is vastgesteld. De hoogte van de BTW is voor de meeste goederen en diensten 21%. Voor goederen die vallen onder ‘de eerste levensbehoefte’ geldt een percentage van 6%. En er zijn diensten en goederen die volledig zijn vrijgesteld van BTW, denk aan medische zorg, onderwijs en kinderopvang. Op de website van de Belastingdienst vind je een lijst met alle producten en hun percentages.

BTW aangifte doen

Iedere maand of ieder kwartaal rapporteer je aan de Belastingdienst hoeveel BTW jij bij anderen in rekening hebt gebracht.

Moet je ieder kwartaal aangifte doen, dan is dat in de maand volgend op dat kwartaal. In april doe je aangifte over het eerste kwartaal, in juli over het tweede kwartaal, in oktober over het derde kwartaal en in januari over het vierde kwartaal.

De BTW die je bij anderen in rekening hebt gebracht hoef je gelukkig niet volledig af te dragen. De BTW die jij namelijk aan anderen hebt betaald, mag je daar weer van af trekken. Het saldo tussen die twee geef je op en betaal je aan de Belastingdienst. Doe dat wel op tijd, anders volgt er een boete.

Een voorbeeld

Je hebt een schildersbedrijf. Je koopt verf, kwasten en andere materialen in. Aan jouw leveranciers betaal je hierover BTW. Stel dat je voor 1000 euro aan materialen hebt ingekocht. Je hebt dan 1000 + 21% BTW is 1210 euro betaald aan jouw leveranciers.

Vervolgens verf je de buitenkant van een bedrijfspand. Je brengt jouw uren en alle gebruikte materialen voor dat werk in rekening en je vermeerdert dat met 21% BTW. Stel dat je voor 3000 euro aan werk hebt uitgevoerd. Dat verhoog je dan met 21%. Uiteindelijk breng je jouw klant dus 3630 euro in rekening.

Je hebt nu 630 euro aan BTW in rekening gebracht. Dat moet je weer afdragen aan de Belastingdienst. Aan de andere kant heb je 210 euro betaald aan BTW. Dat mag je dan aftrekken van de ontvangen BTW.

Jouw aangifte ziet er dan zo uit:

Ontvangen BTW: 630 euro

Minus: Betaalde BTW: 210 euro

Te betalen BTW: 420 euro.

Die 420 euro betaal je aan de Belastingdienst.

Nog een tip voor kleine ondernemers

Betaal je op jaarbasis minder dan 1883 euro (in 2018) aan BTW? Dan val je mogelijk onder een van de regelingen specifiek voor kleine(re) ondernemers.

Meer weten? Op de website van het Masters netwerk vind je alle informatie voor ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Bekijk bijvoorbeeld eens onze kennisbank.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Geschreven door: Jos Achterberg van Masters netwerk dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Leave a Reply