Specialist

Exporteren naar andere landen2 min lezen

By 21 juni 2019 No Comments

Wil je zaken doen in het buitenland? Dan zitten hier natuurlijk wetten en regels aan verbonden. Er zijn twee manieren om te exporteren naar het buitenland: directe of indirecte export.
Directe export houdt in dat je alles zelf regelt; contact, marketing en het verzenden van je facturen. Indirecte export betekent dat je dit uitbesteed aan een handelsagent of distributeur.

Binnen de EU exporteren

Binnen de EU is het zo dat er vrij verkeer geldt van goederen en diensten. Toch zijn er hier en daar uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan producten die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Hier zul je een vergunning voor moeten aanvragen.

Let er daarnaast op dat er ook zo genoemde ‘niet-EU-gebieden’ zijn zoals de Canarische Eilanden, overzeese gebieden die bij Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk horen en de (voorheen) Nederlandse Antillen.

Dienstenwet

Deze wet maakt het makkelijk voor ondernemers om diensten in andere EU-landen aan te bieden. Elk EU-land heeft hiervoor ook één contactpunt, een online overheidsloket. Hier kun je eenvoudig en zonder lang te wachten al je zaken regelen. ‘

Buiten de EU exporteren

Hier is geen vrij verkeer van goederen en/of diensten, hierbij krijg je te maken met de Douane. Je zult in deze gevallen altijd een handelsfactuur en transportdocumenten bij het product moeten toevoegen.  De Douane zal hierover de uitvoerheffing bepalen die je moet betalen.

Certificaat van Oorsprong

Het Certificaat van Oorsprong verklaart uit welk land je product komt. Is er een handelsakkoord gesloten met dit export land? Dan vul je een EUR.1- of EUR-MED-document in. Deze documenten kunnen ervoor zorgen dat je recht hebt op verlaging -of zelfs vrijstelling- van invoerrechten. Deze documenten kun je krijgen bij de Kamer van Koophandel.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over bepaalde wetten die bij export komen kijken, wil jij weten of je al “Juridisch proof” bent, of je benieuwd hoe wij jou kunnen ontzorgen als het gaat om juridische kwesties? Wij van Ondernemersjuristen vertellen je graag meer, stuur ons een bericht of neem telefonisch contact met ons op.

Leave a Reply