Specialist

Heb jij recht op een tegemoetkoming jeugd minimumloon?2 min lezen

By 8 november 2017 No Comments

Voor werkgevers die medewerkers in dienst hebben van 18 tot en met 21 jaar die het jeugd minimumloon verdienen, gaat vanaf 1 januari 2018 het Jeugd-LIV in. LIV staat voor Lage Inkomens Voordeel. Het is een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers met medewerkers met een minimumloon.

Het jeugd-LIV is opgezet als compensatieregeling voor de verhoging van het wettelijk minimumjeugdloon per 1 juli 2017. Werknemers van 22 jaar vallen onder het ‘gewone’ LIV, omdat zij door de aanpassingen van het minimumjeugdloon recht krijgen op het (volle) minimumloon.  

Wanneer krijg je als werkgever deze looncompensatie

Er zijn drie voorwaarden om recht te hebben op deze regeling:

 1. De werknemer is op 31 december 2017 18, 19, 20 of 21 jaar.
 2. De werknemer is verzekerd voor de werknemersverzekeringen.
 3. De werknemer heeft een gemiddeld uurloon dat hoort bij het wettelijke minimumjeugdloon voor zijn leeftijd.

 

De compensatie voor een 18-jarige is maximaal 478 euro per jaar, voor een 19-jarige is dat 582 euro, voor een 20 jarige 2.121 euro en voor een 21 jarige 3.286 euro per jaar.

 

Hoe werkt het in de praktijk

 • Het UWV stelt vast of en voor welke werknemer je recht hebt op het jeugd-LIV. Je hoeft dus geen aanvraag in te dienen.  Het UWV kan dat doen nadat de laatste loonaangifte over 2018 (uiterlijk 31 januari 2019) is ingediend.
 • Je ontvangt uiterlijk 15 maart 2019 een voorlopige berekening van het jeugd-LIV. Deze is dus gebaseerd op alle aangiften en correctie aangiften die tot en met 31 januari 2019 zijn ingediend.
 • De werkgever kan tot 1 mei 2019 nog nadere correcties indienen als hij van mening is dat de voorlopige berekening niet juist is.
 • Op 1 mei 2019 wordt het definitieve jeugd-LIV vastgesteld.
 • Het UWV geeft de informatie aan de fiscus die een beschikking opmaakt.
 • Je ontvangt vóór 1 augustus 2019 een definitieve beschikking.
 • De fiscus betaalt de compensatie binnen 6 weken uit.

 

Aandachtspunten

 • Het UWV gebruikt de rubriek ‘Verloonde Uren’ in de loonaangifte om jouw recht op jeugd-LIV vast te stellen. Zorg er daarom voor dat jij/jouw dienstverlener deze rubriek correct invult.
 • Correcties over 2018 die na 1 mei 2019 worden ingediend, worden niet meegenomen in de vaststelling van het jeugd-LIV.
 • De fiscus stuurt de voorlopige en definitieve beschikking, maar het UWV is verantwoordelijk. Voor vragen en klachten dien je je tot het UWV te richten.
 • Als je als werkgever bezwaar wil maken tegen de definitieve beschikking, dan dien je dit bij de fiscus aanhangig te maken.

 

Wil je meer weten over het jeugd-LIV? Neem contact op met een van de HR-specialisten van Masters in Payroll & HR. Masters in Payroll is de specialist op het gebied van online salarisadministratie en personeelsadministratie, payrolling & HR.

Bron: Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)

 

Geschreven door Jos Achterberg, Masters in Payroll & HR